De geldpolonaise: wat kost het carnavalsfeest in Brabant?

8 februari 2019 om 09:54
Snollebollekes verdient goed tijdens carnaval (Foto: Twan Spierts).
Snollebollekes verdient goed tijdens carnaval (Foto: Twan Spierts).
Carnaval is niet alleen een groot feest, er zit ook een flink prijskaartje aan. Gemeenten geven veel geld uit voor de carnavalsdagen, artiesten verdienen grote bedragen en prinsen dragen ook een aardig centje bij.
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

De vier grote gemeenten in Brabant gaven vorig jaar veel geld uit aan het jaarlijkse feest, bleek donderdagavond uit het programma Stand van Zaken van WNL.


  • Den Bosch: 156.914 euro

  • Breda: 116.000 euro

  • Tilburg: 79.075 euro

  • Eindhoven: 106.000 euro

Marien van de Kooij, maker van het programma, heeft zelf nog nooit carnaval gevierd, maar ze ziet dat er heel veel geld aan wordt uitgegeven. "270 miljoen. Dat is hartstikke veel." Van der Kooij heeft het onderzoek samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gedaan. "We hebben gekeken naar de omzet van de horeca, hotels, eettentjes en ook de gemeenten die er geld in stoppen. Het is een combinatie van berekeningen."

Artiesten verdienen

De artiesten die komen optreden tijdens carnaval verdienen goed. De bedragen variëren van een paar honderd tot meerdere duizenden euro's. Afhankelijk van de populariteit van de artiest.

Wachten op privacy instellingen...

Als je carnavalsprins bent, moet je ook zeker in de buidel tasten. Een prins geeft gemiddeld 3000 euro uit. Bedragen verschillen van 200 euro tot een uitschieter van 10.000 euro.

En dan nog de feestvierders zelf. Volgens het onderzoek zetten 1,5 miljoen mensen tijdens de dolle dagen de bloemetjes buiten. Gemiddeld geven ze 180 euro per persoon uit, zo werd gezegd in het programma. De kroegen verdienen 25.000 euro tijdens de dolle dagen. In een normaal (lang) weekend stroomt er 2800 euro binnen.

Ziek

Dan de andere kant van de medaille: zestien procent van de carnavalvierders meldt zich ziek na een lang weekend feesten. Een groot deel hiervan is onder de 18 jaar. 

Wachten op privacy instellingen...