Video

Acht Gemertse kunstenaars bestormen kasteel Nemerlaer in Haaren: het blijft een bijzonder plekje

8 februari 2019 om 16:42
nl
Het kasteel is zoals het hoort, met een kaarsrechte oprijlaan die precies naar het bordes van de voordeur wijst. Kasteel Nemerlaer staat hier al zeshonderd jaar... al is er in die tijd veel gebeurd en veranderd. De laatste bestorming is van woensdag en donderdag. Acht kunstenaars uit Gemert probeerden de kamers op de eerste verdieping naar hun hand te zetten. Zij exposeren er de komende twee maanden hun kunst.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

"Ik heb nog nooit zo'n kasteel gezien,"zegt Gemertenaar Jan Timmers die de expositie heeft georganiseerd. Zijn verbazing is begrijpelijk. Zeker van binnen is kasteel Nemerlaer een bijzonder oord.  Een écht historisch kasteel maar ook een gebouw zoals een klein fantasievol kind zich een kasteel voorstelt. Met een kroon;luchter in de hal, krakende vloeren, piepende deuren, opgezette dieren al dan niet in vitrines, een paar engelenvleugels aan een muziekstandaard en heel veel, écht heel veel, andere spullen.

 

Dat maakte het lastig voor de kunstenaars. Je kan in Nemerlaer wel wat schilderijen ophangen voordat het opvalt Het kasteel is geen museum of galerie met rechte witte wanden. Elk vertrek in het kasteel heeft al een eigen karakter.  De kunstenaars moeten zoeken en schuiven om hun werken en het kasteel te laten accorderen. 

 

Het eindproduct - expositie én kasteel - is de basis voor een mooie zondagmiddag. Of je nou voor de kunst gaat óf voor het kasteel (of misschien voor allebei) Kasteel Nemerlaer blijft een bijzonder plekje. De expositie is tot eind maart te zien op zondagen tussen 11 en 17 uur. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.