Ireen Wüst grijpt naast goud op ploegenachtervolging; Japanse vrouwen sneller

8 februari 2019 om 18:08
nl
Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Joy Beune hebben op de ploegenachtervolging tijdens de WK Afstanden in Inzell naast de gouden medaille gegrepen. De Nederlandse vrouwen moesten hun meerdere erkennen in Japan en veroverden uiteindelijk zilver.
Profielfoto van Ramon Min
Geschreven door
Ramon Min

Het schaatstrio van Oranje, titelhouder op de achtervolging, zette in de voorlaatste race een kansrijk baanrecord neer: 2.56,20. Japan dook daar in de laatste rit echter nog net onder dankzij een ijzersterke laatste ronde: 2.55,78. Het brons was voor de Russische vrouwen (2.57,72). 

Japanse plaaggeest
Namens Japan reden Miho en Nana Takagi en Ayano Sato de zes rondjes. Dit drietal hield Nederland vorig jaar bij de Winterspelen in Zuid-Korea ook al van goud af. Namens Oranje kwamen bij Pyeongchang 2018 Wüst, De Jong, Marrit Leenstra (inmiddels gestopt) en Lotte van Beek (vierde rijdster) op het ijs.

Nederland reed dit seizoen niet eerder in deze WK-samenstelling. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Jan Coopmans werd de laatste weken snel de laatste hand gelegd aan een soepel rijdend team. Helemaal vlekkeloos verliep de samenwerking bij Oranje echter niet in Inzell.

Wüst wilde sneller
Als eerste kopvrouw deed Wüst goed werk, waarna ook De Jong als gangmaker veel arbeid verzette. WK-debutante Beune liet zich slechts even vooraan zien. Het ging Wüst soms niet hard genoeg, waardoor ze rijdend op de tweede of derde positie een paar keer duidelijk moest inhouden. Bij Japan verliep het samenspel beter, al konden de olympische kampioenen pas in de laatste ronde echt het verschil met Oranje maken (29,6 tegen 30,0).

Meer succes voor mannenploeg

De Nederlandse mannenploeg prolongeerde bij de WK afstanden de wereldtitel op de achtervolging. Het schaatstrio van bondscoach Jan Coopmans won goud in een baanrecord: 3.38,43. Namens Oranje verschenen Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker op het ijs. Noorwegen, tegenstander van Nederland in de voorlaatste rit, pakte zilver met 3.40,80. Het brons was voor Rusland (3.41,31).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.