Greenpeace trekt ten strijde tegen Rabobank om financiering megastallen

11 februari 2019 om 06:00
nl
Greenpeace bindt de strijd aan met de Rabobank. De milieuorganisatie verwijt de bank dat ze geld heeft geleend aan boeren die er een megastal mee hebben gebouwd. In een zwartboek somt Greenpeace veertien veebedrijven, waar de bank meer dan 100 miljoen euro in stak. Volgens Greenpeace profileert de Rabobank zich als duurzame onderneming en staan deze investeringen daarmee in contrast.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

In het zwartboek staan volgens de milieuorganisatie onder meer een megastal voor 21.000 dieren, een bouwplan van een vervuilende stal voor 16.000 varkens pal naast een natuurgebied, een slachthuis dat regelmatig de regels overtreedt en een plan voor een enorme mestfabriek in Oss. Volgens de milieuorganisatie is dit de realiteit achter de 'groene PR' van de bank met de slogan 'Growing a better world together'.

"Tegen vrijwel alle in het zwartboek vermelde plannen en bedrijven, bestaat grote weerstand van omwonenden en andere belangengroepen", stelt Greenpeace. Bij het onderzoek werd onder meer een beroep gedaan op data van het Kadaster. 

Een woordvoerder van Rabobank Nederland kent de verwijten van Greenpeace, maar kan ze niet plaatsen. "Wij hebben hetzelfde doel als Greenpeace", zegt Margo van Wijgerden. "Landelijk krimpt de veestapel. Dat er ergens megastallen komen, betekent vaak dat er verschillende andere oude stallen zijn verdwenen. Die nieuwe stal voldoet aan de strengste milieumaatregelen en zijn daardoor minder milieuvervuilend."

Volgens de Rabobankwoordvoerder gooit de milieu-actiegroep ook verschillende verhalen op één hoop. "Zo staat er bij de gewraakte Brabantse stallen een stal genoemd waar wij geen financiering voor hebben gegeven. Overigens lenen wij alleen geld aan veehouder die over alle vergunningen beschikken.

 Daarnaast wordt een andere stal genoemd waarvoor wij nog niet eens een financieringsaanvraag hebben gekregen, omdat het nog om een plan gaat."  Vorige week liet de bank nog weten dat ze nummer één was op een duurzaamheidslijst van Sustainalytics. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.