Stem SP is doorslaggevend voor fusie Nuenen met Eindhoven: 'De bevolking is overduidelijk geweest'

12 februari 2019 om 11:39
nl
Provinciale Staten nemen op vrijdag 22 februari een beslissing over de fusie van Nuenen met Eindhoven. Als het aan de SP ligt, en die partij heeft de doorslaggevende stem, is de fusie van de baan. “De bevolking van Nuenen is overduidelijk geweest.”
Profielfoto van Rob van Kaathoven
Geschreven door

De fractievoorzitters van de Brabantse politieke partijen hebben maandagavond besloten dat de fusie volgende week vrijdag besproken wordt. Aanleiding was het Nuenense burgerinitiatief tegen de gedwongen herindeling. 

Handtekeningen
Het actiecomité Nuenen Zelfstandig kreeg het herindelingsvoorstel met 1485 handtekeningen terug op de agenda van Provinciale Staten. Doel van het burgerinitiatief is het fusieproces definitief te laten klappen. 

“Het is al een aantal keren in het woordvoerdersoverleg bespreken. Daar bleek dat er onvoldoende draagvlak voor de fusie is”, vertelt Gerda Hekker van actiecomité Nuenen Zelfstandig. “Dan moet je een voorstel niet gaan uitstellen totdat je denkt dat er wel voldoende draagvlak is. Dan moet je het voorstel gewoon intrekken.”

SP bepaalt
SP voorman Nico Heijmans twijfelt of er volgende week vrijdag daadwerkelijk gestemd gaat worden. “Als er gestemd wordt, stemmen wij tegen de fusie. Naar mijn idee is er al een besluit genomen. Er is gewoon geen meerderheid voor die herindeling.” 

De oppositie in Provinciale Staten is tegen de fusie. Coalitiepartij SP heeft de doorslaggevende stem en ook die neigt naar 'tegen de fusie'. 

Ook Hekkers van het burgerinitiatief is optimistisch. “Het burgerinitiatief is nu toegelaten. Ze zijn verplicht om een besluit te nemen. Theoretisch is alles mogelijk , maar je moet ook vertrouwen hebben in de politiek partijen en waar ze voor staan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!