Made kan niet zonder de carnavalskrant en tekenaar Piet Gouverneur

16 februari 2019 om 15:40
nl
Bij 6500 huishoudens in Made en omgeving valt hij vandaag op de deurmat: carnavalskrant De Mayenèrs. Al maanden zijn de vrijwilligers keihard bezig om de krant in elkaar te zetten. Dit jaar met extra veel leut, want het is de zestigste editie.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

De redactievergaderingen bij van carnavalskrant de Mayenèrs gaan gepaard met een pintje en veel grappen en grollen. Toch zitten de negen redactieleden niet stil. Vanaf september zijn ze al bezig met carnaval en maken ze een krant van bijna honderdveertig pagina’s dik. 

Hoofdredacteur Dennis de Bok: "Er staat eigenlijk alles in wat je moet weten als je carnaval komt vieren in Made. Heel belangrijk is de advertentiecampagne. Daarnaast willen we er als redactie voor waken dat het geen reclameblaadje wordt, dus genoeg leuke carnavaleske stukken. Zo hebben we een vaste illustrator en die maakt mooie tekeningen."

Piet Gouverneur, de koning van de illustraties
Die illustrator is Piet Gouverneur. Zo'n veertig tekeningen kwamen er dit jaar uit zijn vingers. Piet gaat al lang mee. Hij is nu 73 jaar, maar toen hij 20 jaar was, maakte hij al tekeningen voor de krant. Dat ging er toen heel anders aan toe. 

"Toen werkte ik handmatig omdat er nog geen computers bestonden. Alle advertenties moesten met de hand getekend worden. Niemand had zelf computergemaakte advertenties. Het werk is nu vele malen leuker, omdat ik me nu alleen hoef te concentreren op de tekeningen."

 

Belangrijk voor het carnaval
De krant is natuurlijk geschreven in dialect en staat vol kleine grapjes. Hij is overigens erg belangrijk voor het carnaval in Made, want door de advertentie-inkomsten kunnen evenementen zoals de optocht gefinancierd worden. Dennis: "Ik denk dat wij een krant hebben waar wij voor een klein dorpje erg trots op mogen zijn."

De aflevering van Carnaval Vurraf  is hier te zien. Elke zaterdag in februari wordt een nieuwe aflevering uitgezonden. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.