NAC na goede eerste helft alsnog ruim onderuit tegen Ajax

17 februari 2019 om 12:05
NAC Breda heeft niet voor een gigantische stunt kunnen zorgen door Ajax te verslaan. De Bredase hekkensluiter voerde de verdedigende tactiek vooral in de eerste helft prima uit en kreeg een aantal kansen, maar het ontbrak NAC aan dat beetje geluk. In de tweede helft liepen de Amsterdammers uit naar een ruime overwinning (5-0).
Profielfoto van Job Willemse
Job Willemse

Mitchell van der Gaag stelde opnieuw vijf verdedigers op, waarmee NAC voor de winterstop succes wist te boeken en zeven punten mee wist te behalen. De trainer van de hekkensluiter van de eredivisie liet Dorian Dervite in het centrum van de verdediging debuteren. In de beginfase had Ajax zoals verwacht veel de bal, NAC probeerde met snelle aanvallers te gokken op de counter.

Na dertien minuten kreeg de thuisploeg de eerste echte grote kans toen Donny van de Beek in het vijfmetergebied mocht draaien en schieten. Zijn schot belandde op de paal, waarmee NAC dus goed wegkwam. Maar even later klonk er een golf van opluchting in de Johan Cruijff Arena toen doelman André Onana de bal maar net voorbij Gervane Kastaneer schoot, daarmee beging de goalie bijna dezelfde fout als vorige week in het duel met Heracles.

Kans NAC
Kastaneer kreeg even later nog de grootste NAC-kans in de eerste helft, toen een voorzet van El Allouchi van richting werd veranderd, kwam de bal recht in de voeten van de spits. Die had net te veel tijd nodig en zag zijn schot worden geblokt door Onana. Een kans op een rebound kreeg Kastaneer niet, omdat hij onderuit ging. Even later is het Van Anholt die bijna voor de 0-1 zorgt door een voorzet in een keer op de slof te nemen.

Maar waar NAC dus enigszins aanspraak mocht maken op een verrassende 0-1, was het aan de andere kant na 38 minuten ineens raak. Nadat een vrije trap van Schöne in de muur werd geschoten, greep de VAR in. Dorian Dervite bleek de bal met de elleboog geraakt te hebben en dus kreeg de thuisploeg een penalty. Dusan Tadic benutte de uitgelezen mogelijkheid.

Na rust kreeg NAC de eerste mogelijkheid, maar het afstandsschot van Nijholt zorgde niet voor gevaar. Een paar minuten later konden de plannen van NAC om met een punt of meer weg te gaan terug in de kast, toen Dolberg de voorsprong van Ajax wist te verdubbelen: 0-2. Ajax bleef druk zetten en schoot na een uur spelen eerst op de paal, alvorens Tagliafico een voorzet van Ziyech wist binnen te lopen en de thuisploeg zo op een 3-0 voorsprong zette.

Daarmee was het verzet van NAC definitief verbroken. Want ook de vierde Amsterdamse treffer liet niet lang op zich wachten. Nadat Van Leer een schot van Ziyech nog wist te pareren, was Tadic er als de kippen bij om de 4-0 binnen te schieten. Ook de vijfde treffer van Ajax kwam nog, toen Ziyech's schot van richting werd veranderd door Palmer-Brown. Van Leer was daardoor volledig kansloos.