Video

Cremeren of begraven? De Brabander heeft een duidelijke voorkeur: 'Weg is weg!'

16 februari 2019 om 21:02
nl
Steeds meer Brabanders willen, wanneer zij overleden zijn, gecremeerd worden. Bij het uitvaartcentrum in Roosendaal was er zaterdag na een verbouwing een open dag en de bezoekers waren ook daar eensgezind: "Ik wil mijn familie niet opzadelen met een graf; cremeren!"
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

"Op de een of andere manier is het tijdens een begrafenis altijd slecht weer en koud", vertelt een van de bezoekers. "Daar heb je bij een crematie minder last van." "Het idee dat je onder de grond ligt, vind ik doodeng! Al merk je daar dan natuurlijk vrij weinig meer van", zegt iemand anders. "Met een graf ben je afhankelijk van mensen die het onderhouden en ik ben bang dat er op een gegeven moment niemand komt en het er dan verlaten bij ligt", zegt weer een andere bezoeker. 

Drie factoren

Uit onderzoek blijkt dat 72 procent van de Brabanders later gecremeerd wil worden, in plaats van begraven. Vijftien jaar geleden was het nog eerlijk verdeeld. Volgens het uitvaartcentrum komt dat door drie verschillende factoren. Zo willen veel mensen hun familie niet opzadelen met een graf waar per jaar een bepaald bedrag voor moet worden betaald. Ook zijn steeds minder mensen gelovig, waardoor uitvaarten op een niet-traditionele wijze gebeuren. Daarnaast zorgen de verschillende soorten herdenkingsmogelijkheden, zoals sieraden met daarin as, ervoor dat er uiteindelijk toch voor cremeren gekozen wordt.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.