Video

Jos is een fanatieke ‘Stille Raper’ en krijgt meer en meer volgelingen

17 februari 2019 om 18:53
nl
“Ik ben geen zwerver, ik ben een fanatieke stille raper.” Woudrichem, het stadje van dokter Tinus, telt een groeiend leger aan enthousiastelingen die zichzelf ‘de stille rapers’ noemen. De eerste stiller raper was Jos Korthout, die sinds ‘mensenheugenis’ afval verzamelt dat hij tijdens wandelingen langs de oevers van de Maas, Waal en Merwede tegenkomt. De stille raper van het eerste uur is nu een inspiratiebron voor veel mensen die ook aan het opruimen zijn geslagen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Ik heb gemerkt dat mensen in mijn omgeving, mede doordat ze mij bezig zien nu ook over de drempel heenkomen. Het stikt hier overal van de ‘Stille Rapers’ en da’s prachtig om te zien en te horen.” Met op zijn hoofd zijn kenmerkende hoedje, een grijpstok in zijn hand en aan zijn voeten klossende klompen is Korthout inmiddels een lokale bekendheid geworden. “Het meeste wat ik opraap zijn sigarettenpeuken, lege flessen, wattenstaafjes en heel veel plastic verpakkingen.

 

Opruimen werkt inspirerend
Een ‘Stille Raper’ die ook is aangehaakt is wethouder Paula Jorritsma van de gemeente Altena. “Ik ben een hardloper en onderweg raap ik heel wat op. We moeten deze planeet toch een beetje behoorlijk doorgeven.” 

Ook Fenneke, inwoonster van het vestigstadje, is aan het opruimen geslagen. “Ik ben zeker aangehaakt. Sinds vorig jaar juni, toen er veel rommel op de strandjes lag ben ik dat mee gaan opruimen. We zijn toen de hele zomer actief geweest en dat blijven we ook doen.”  

Ik ben geen zwerver
Jos, de Stille Raper, krijgt behalve veel bijval natuurlijk ook kritiek. “Dan roepen ze je na dat je een zwerver bent. Ik kan m'n schouders erover ophalen, maar diep in je hart voel je je toch een beetje gekwetst. En ik ken mensen die om die reden geen vuil gaan ophalen.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.