Video

Geluidswal van zonnepanelen langs A50 officieel geopend

18 februari 2019 om 09:57
nl
Gebruikers van de A50 kunnen hem al een tijd bewonderen, maar vanaf maandag is de geluidswal van zonnepanelen bij Uden ook officieel ‘in gebruik’ genomen. Wallen naast de snelweg met zonnepanelen bestaan al, zonnepanelen op wallen zijn ook al elders te spotten. Nieuw is dat ze zonnepanelen aan beide kanten stroom opwekken.
Geschreven door

De wal is vierhonderd meter lang, vijf meter hoog en is uniek in de wereld. In september is er begonnen met de bouw, in december leverde de muur al energie op. Naar schatting kunnen 40 tot 60 huishoudens door deze wal an stroom worden voorzien.

Minister Van Nieuwenhuizen
De wal werd in gebruik genomen door verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen. Zij hoopt een gewoonte te kunnen gaan maken van dit soort projecten, vertelde ze in een speech. Het project wordt SolarHighway genoemd.

 

Of het echt gewoonte gaat worden is nog even afwachten. "We zien dit als een pilot", zegt Maurice van de Graef van Rijkswaterstaat. "De komende anderhalf jaar gaan we kijken wat het doet en of het ook op andere plaatsen in Nederland of Europa geplaatst kan worden."

Wachten op privacy instellingen...

Opwekking

De zonnepanelen zitten aan de oost- en aan de westzijde. "Zo wordt zowel in de ochtend als in de middag en avond energie opgewerkt", legt Van der Graaf uit. Van Nieuwenhuizen neemt behalve de hoeveelheid opgewekte energie nog iets mee in de observaties: "Ze moeten goed schoon blijven. En hopelijk ook een beetje vrij van graffiti."

Wachten op privacy instellingen...

Als het experiment van Rijkswaterstaat TNO en de gemeente Uden slaagt gaan we meer van deze geluidswallen zien. De komende ander halfjaar wordt de geluidswal getest, wat betreft de techniek, maar ook of de opbrengsten van de energie opwegen tegen de extra kosten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.