Het hoofd van Vincent van Gogh nu te zien in het Van Goghhuis in Zundert

18 februari 2019 om 16:38
nl
Er komt een tweede beeld van Vincent van Gogh naar Zundert. Het Van Goghhuis exposeert vanaf woensdag een kop van beeldhouwer André Schaller uit de jaren vijftig. Het kleine museum in Zundert krijgt de kop in bruikleen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In Zundert staat al het beeld dat Zadkine van de broers Vincent en Theo van Gogh maakte.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

Het telefoontje van de rijksdienst was een verrassing voor Ron Dirven, de directeur van het Van Goghhuis. Hij kende een beeld dat Schaller in de jaren zestig voor Amsterdam van Van Gogh maakte. Dát beeld staat nu in Osdorp. Dirven wist niet dat een studie voor dat beeld van het hoofd van Van Gogh ook in brons was afgegoten. 

Van Gogh kan beter naar Zundert
De bronzen kop is uiteindelijk in het depot van de rijksdienst terecht gekomen. Die organisatie bekijkt regelmatig wat er allemaal in voorraad is en of er misschien plaatsen zijn waar de kunst uit de collectie beter op z'n plek is. Daarom vroeg de rijksdienst aan het Van Goghhuis of het geïnteresseerd was in de kop.

Ron Dirven hoefde daar niet lang over na te denken. Het beeld komt nu in een tijdelijke expositie te staan maar verhuist daarna naar een ander mooi plekje in het Zundertse museum. Dirven: "Het is leuk voor bezoekers om dit beeld te vergelijken met het beeld van Zadkine dat bij het Van Gogh-kerkje staat."

Portret van een zelfportret
Het is grappig om te bedenken dat Schaller geen andere afbeeldingen van Van Gogh had dan de zelfportretten van de Zundertse schilder. Hij heeft er waarschijnlijk een aantal bestudeerd om uiteindelijk te komen met zijn idee over hoe het hoofd van Van Gogh er uit heeft gezien. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.