Stuk natuursteen valt van toren van de Sint-Jan in Den Bosch, gemeente neemt maatregelen

18 februari 2019 om 17:29
nl
Bij een van de galmgaten van de toren van de Sint-Jan in Den Bosch is afgelopen weekend een stuk natuursteen afgebroken. Het fragment kwam op een dak terecht en er raakte niemand gewond. De gemeente gaat maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Zo zullen vanuit een hoogwerker de natuurstenen worden gecontroleerd en losse delen worden weggehaald. Ook komen er valnetten bij de bovenste galmgaten ter hoogte van de klokkenkamer van de Bossche kathedraal.

Werkzaamheden duren week
De werkzaamheden beginnen dinsdagmorgen en zullen tot en met vrijdag elke dag van zeven uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags gaan duren.

De natuurstenen, waarvan nu een deel aan de zijkant is afgebroken, werden aan het eind van de jaren zeventig van de vorige eeuw aangebracht als vervanger van origineel materiaal. Dit gebeurde tijdens de restauratie van het monument. Er is toen gekozen voor het harde en duurzame trachiet, omdat deze steensoort ten minste vijftig jaar mee zou gaan. Bij enkele puntige natuurstenen onderdelen bleek dat de kwaliteit van de trachiet niet goed is.

Gemeente  neemt geen risico
De kans is niet heel groot dat er meer gesteente afbreekt, zo blijkt uit overleg met de architect van de restauratie. De gemeente wil echter geen enkel risico nemen. De valnetten komen aan de kant van de straat (de west-, noord- en zuidgevel). Wanneer de werkzaamheden achter de rug zijn, volgt een controle en komen er mogelijk nieuwe maatregelen.

Ondertussen ligt er een compleet restauratieplan voor de toren klaar, dat over twee jaar wordt uitgevoerd. Hierbij zullen natuursteen, voegwerk en schilderwerk worden hersteld. Een deel van de kosten wordt gedekt door subsidie van het rijk.
LEES OOK: Miljoenensubsidie voor acht Brabantse rijksmonumenten

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!