Omstreden biovergister BioMoer in Moerstraten vraagt faillissement aan

19 februari 2019 om 19:45
nl
Bio-vergistingsbedrijf BioMoer in Moerstraten heeft bij de rechtbank in Breda faillissement aangevraagd. De Raad van State keurde in december de uitbreidingsvergunning voor BioMoer af en de eigenaren zijn tot de conclusie gekomen dat het geen haalbare kaart is om met het bedrijf door te gaan, zo schrijven ze dinsdagavond in een verklaring aan Omroep Brabant.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Over het bedrijf, dat precies op de gemeentegrens van Roosendaal en Bergen op Zoom ligt, is al jaren veel te doen. Zo is het bedrijf al sinds 2011 bezig met de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van de bio-vergistingsinstallatie, van 25.000 ton naar 50.000 ton mest per jaar. Maar dit stuitte op verzet bij natuur- en milieu-organisaties en bij de gemeente Bergen op Zoom.

Opnieuw ter visie
Nu de Raad van State de bezwaarmakers in het gelijk heeft gesteld moet de aanvraag opnieuw ter visie worden gelegd, wat opnieuw veel tijd gaat kosten. En die tijd hebben de eigenaren van BioMoer niet. "De uitbreiding is essentieel om de installatie in bedrijfseconomisch opzicht toekomstbestendig te houden", schrijven ze in de verklaring waarin ook staat dat ze de stekker uit het bedrijf trekken. 

"Wij zien geen andere uitweg meer dan te stoppen met dit prachtige, innovatieve bedrijf, dat een positieve bijdrage gaf aan de klimaatdoelstellingen", schrijven de aandeelhouders van BioMoer die verder niet met de pers willen praten.

Doorstart
Eén van de milieu-organisaties die bezwaar maakte tegen de uitbreiding is Benegora in de Zuidwesthoek. Bestuurslid Wim de Haan reageert voorzichtig op de faillissementsaanvraag voor BioMoer: "Ik heb het idee dat het bedrijf helemaal niet gaat stoppen. Er zal waarschijnlijk een bewindvoerder worden aangesteld die zal proberen om het bedrijf een doorstart te laten maken. Enerzijds om zo veel mogelijk schuldeisers te betalen, anderzijds omdat er afgelopen jaren veel geld in het bedrijf is geïnvesteerd en dat die spullen nog lang niet zijn afgeschreven."

Een bio-vergistingsinstallatie is eigenlijk een groot vat waar mest in gaat, maar ook reststoffen vanaf het boerenbedrijf. Door de vergisting ontstaat warmte en biogas, wat weer als energie kan worden gebruikt. Bij BioMoer werken 6 mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.