PSV woest op KNVB na verplaatsen van duel Ajax: 'We zijn totaal en onaangenaam verrast'

20 februari 2019 om 23:51
nl
Boos, teleurgesteld en verrast. PSV heeft geen goed woord over voor een actie van voetbalbond KNVB, die besloot een eredivisieduel van concurrent Ajax te verplaatsen. De club uit Eindhoven vreest voor competitievervalsing en heeft officieel bezwaar aangetekend.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De voetbalbond verplaatste het eredivisieduel tussen Ajax en PEC Zwolle van 2 naar 13 maart om de Amsterdamse club meer rust te gunnen in aanloop naar het Europese Champions League-duel van 5 maart met Real Madrid. Volgens de KNVB is dit in het belang van het Nederlandse voetbal.

Het betekent echter ook dat er in de eredivisie gaten in de stand ontstaan. Ajax weet, totdat het duel is ingehaald, exact wat PSV heeft gedaan en kan daar mentaal voordeel uit halen in de strijd om de landstitel.

'Onaangenaam verrast'
De regels worden volgens PSV tijdens de competitie veranderd. "In het begin van het seizoen hebben Ajax, PSV en de KNVB afgesproken dat het mooi zou zijn als er tijdens de Europese campagne een dag rust kan worden gecreëerd. Maar dat zou voor beide clubs gelden. Dan krijg je nooit scheve gezichten. Een maand geleden hebben we met Ajax, PSV, Feyenoord, de KNVB en FOX Sports gesproken over volgend seizoen. Maar over Ajax en Real is met geen woord gerept. Dit is vreemd, we zijn totaal en onaangenaam verrast", zegt een woordvoerder van PSV.

Wachten op privacy instellingen...

Uitgaan van eigen kracht
Harrie Timmermans van de supportersvereniging van PSV vindt dat de club zich op zichzelf moet concentreren. "Ik vind dat wij als PSV uit moeten gaan van onze eigen kracht. Het is de kunst om je niet te veel te laten afleiden door randverschijnselen, dus ook niet door de KNVB." 

Wel vindt hij het verplaatsten van de wedstrijd oneerlijk. "De KNVB laat zich zo heel opzichtig in de kaart kijken. Je kunt het Ajax niet kwalijk nemen dat ze het vragen. Maar als bond hoef je daar niet in mee te gaan. Het argument dat ze aandragen vind ik niet terecht. De bond moet toezien op een eerlijke Nederlandse competitie en dat gebeurt nu niet. Desalniettemin moet je als club daar maling aan hebben."

Rechtszaak
PSV overweegt vooralsnog geen rechtszaak aan te spannen. PEC Zwolle onderzoekt al wel of dat zin heeft, vertelt technisch directeur Gerard Nijkamp. "De KNVB is namelijk een organisatie die aan de belangen van alle clubs moet denken", zegt hij. "Wij staan nu een weekeinde stil, daar balen wij van maar daar zullen onze concurrenten ook niet blij mee zijn. Zoals PSV niet blij is dat Ajax later speelt. Wij zijn verbaasd en zeer teleurgesteld in de KNVB."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.