Video

Peperbus in Bergen op Zoom voor de 45e keer aangekleed voor de Vastenavend

25 februari 2019 om 17:12
nl
Op de toren van de Sint-Gertrudiskerk aan de Grote Markt in Bergen op Zoom (beter bekend als de Peperbus) zijn maandag voor de 45e keer weer gezicht en oren aangebracht. Donderdag volgen de armen en boerenkiel en dan is 'ie weer in vol ornaat het middelpunt van de Vastenavend in het Krabbegat.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

De traditie waarbij de Peperbus wordt aangekleed en zelfs kan 'praten' stamt uit 1974, toen het motto van de Vastenavend 'H'aangekleed ga d'uit' was. 

Roosendaalse klus
Om alle attributen aan de dik 62 meter hoge toren te hangen is er elk jaar weer een lange hijskraan nodig. In 1974 werd die klus geklaard door het Bergse bedrijf Hartman, dat later werd overgenomen door het bedrijf Coppens, ook uit Bergen op Zoom. Tot zover niets aan de hand. Maar in 1999 werd Coppens (en daarmee de aankleedklus) op zijn beurt weer overgenomen door transport en kraanspecialist Heeren. Uit Roosendaal. 

 

Zeker tijdens de carnavals- of Vastenavend-tijd geldt een ludieke rivaliteit tussen de beide steden. Toch is dat voor kraanmachinist - en Roosendaler - Pierre van de Zande van de Heeren Groep geen enkele belemmering: "Het is een hartstikke mooie klus. Zeker nu met het carnavalsmotto in Roosendaal: A’k jou nie aar."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.