Ruim honderd dode reeën in Brabant, natuurstichting trekt aan de bel: 'De piek moet nog komen'

25 februari 2019 om 18:39
nl
Door de hoge temperaturen van de afgelopen dagen zijn wilde dieren, zoals reeën, al veel vroeger actief. Stichting SAMF die aanrijdingen met wilde dieren registreert, trekt aan de bel. Zij ziet dat er dit jaar al veel reeën zijn aangereden in het verkeer en vindt dat de provincie en gemeenten nu maatregelen moeten nemen. "
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

"We zitten dit jaar al op 106 doodgereden reeën, terwijl de piek nog moet komen. Want die ligt ergens zo eind maart, begin april", vertelt Cor Louwers van Stichting Afhandeling en Monitoring Fauna-aanrijdingen (SAMF). 

De stichting wordt ingeschakeld bij situaties waarbij een dier dat in het wild leeft, wordt aangereden in het verkeer. SAMF merkt nu dat de relatief hoge temperaturen van de afgelopen dagen ook invloed hebben op het gedrag van diverse wilde dieren, zoals reeën. 

'Twaalf doodgereden reeën'
"We zien nu dat de reeën nu veel vroeger actief geworden zijn", vertelt Cor Louwers. "We hebben alleen al in Zuidoost-Brabant twaalf doodgereden reeën gehad.."

Volgens de stichting moeten er maatregelen worden genomen om de aanrijdingen met wilde dieren terug te dringen. Als voorbeeld haalt Louwers de N69 aan. De weg tussen Valkenswaard en de Belgische grens ligt midden in de natuur en heeft daarom te maken met veel wildaanrijdingen. 

Dat kost geld
"Er is een pakket aan maatregelen nodig", legt de natuurdeskundige uit. "Je kunt niet zeggen: op een plek passen we een maatregel toe en dan is het klaar. Voor een das volstaat een laag hekje of een tunnel onder de weg door, maar een ree springt vlot over een laag hekje heen."

"Ja, ik begrijp het, dat kost geld. Maar als je niet wilt investeren, dan blijft het probleem bestaan en alsmaar groeien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.