Tilburg wil nachttrein terug om de stad aantrekkelijker te maken - Omroep Brabant

Tilburg wil nachttrein terug om de stad aantrekkelijker te maken

25 februari 2019 om 22:49
nl
Tilburg wil dat Brabant weer wordt aangesloten op het nachtnet van de Nederlandse Spoorwegen. Een oproep daartoe kreeg maandagavond unanieme steun in de gemeenteraad.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

"We gunnen iedere Randstedeling een goede verbinding met Tilburg, ook ’s nachts. Vandaar deze oproep", vertelt Bas van Weegberg van Groen Links in Tilburg.  "Het kost geld, maar dat is het ook waard. Het geldt iet alleen voor Tilburg, maar voor heel Brabant. Daarom wordt het op een hoger niveau, binnen BrabantStad besproken."

Sinds 2015 rijden er geen nachttreinen meer in Brabant omdat de provincie en steden niet meer wilden opdraaien voor de kosten. Een proef met nachtbussen werd voortijdig gestaakt.

Van Weegberg weet dat een nachtnet altijd geld blijft kosten: "Je weet dat treinen ‘s nachts nooit rendabel zullen zijn. Maar er zijn ook een aantal lijnen heel druk, het geld daarvan kan je stoppen in de onrendabele lijnen, die wel heel veel waarde toevoegen."

Volgens de Tilburgse gemeenteraad moet de stad ook in de nacht bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en draagt aansluiting op het nachtnet bij aan een goed vestigingsklimaat.

Tilburg hoopt dat ook de andere grote Brabantse steden de mogelijkheden van een terugkeer van de nachttrein willen onderzoeken. Wie het moet betalen? Van Weegberg: "Een gezamenlijke investering van de gemeentes en de provincie en misschien kan de NS er ook iets bij doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.