Video

Warm winterweer zorgt voor stress bij Brabantse aspergekwekers

26 februari 2019 om 19:25
nl
Nu het kwik in februari al richting de 20 graden klimt, neemt ook de stress bij Brabantse aspergekwekers toe. Want op de akkers beginnen onderin de bedden de asperges al uit te schieten. Het Brabants Asperge Genootschap voorspelde maandag zelfs een nieuw record voor asperges van de volle grond.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Tot nu toe staat het record op 15 maart 2016, toen kweker Antonio van Beek uit Terheijden tot zijn eigen verbazing de eerste asperges kon steken.

Stress
Maart roert zijn staart en april doet wat het wil. Dus nog genoeg slagen om de arm, maar bij Antonio begint de stress toch te groeien. "Je denkt altijd 'je hebt alles onder controle' en als het dan zulk weer wordt, dan heb je toch altijd zoiets van 'ho ho als het maar niet ineens te vroeg naar voren komt'."

Bekijk de video en lees daarna verder.

 

Op de akker voor zijn bedrijf liggen talloze lange aspergebedden ingepakt in zwart plastic, zodat de zonnestralen goed hun werk kunnen doen. "Onderin het bed ligt de aspergeplant en als de temperatuur daar rond de 10 of 12 graden wordt, dan begint hij zijn stengels te vormen en gaat hij groeien. Ja, dan gaat het loskomen", legt de kweker uit Terheijden uit.

Record verbreken
Als de weergoden Van Beek gunstig gezind zijn, dan hoopt hij zijn eigen record te verbeteren. "Ik hoop dat we voor 15 maart de eerste vollegronds-asperges gaan steken. Dat zou wel leuk zijn om weer mee te mogen maken." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.