Video

Lenteweer laat natuur ontploffen: 'De speenkruiden springen eruit'

26 februari 2019 om 17:40
nl
Dat heerlijke lenteweer van de laatste dagen heeft flinke gevolgen voor de natuur. Bomen en planten komen in bloei en insecten en vlinders komen tevoorschijn. Boswachter Frans Kapteijns neemt ons mee in natuurgebied de Kampina, tussen Boxtel en Oisterwijk. "Kijk! De citroenvlinder. Eén van de eerste vlinders die loskomt. Zodra ze de temperatuur voelen, gaan ze op zoek naar mogelijkheden om te paren."
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

In de Kampina hoef je niet eens van de weg af te gaan om te zien dat de natuur er vroeg bij is. 'Paddentrek: maximaal 30 km per uur na zonsondergang', staat op een bord. "De padden zijn op sommige plaatsen al aan het oversteken", legt boswachter Frans uit. "Overal worden borden en palen neergezet om ervoor te zorgen dat padden, kikkers en salamanders veilig aan de overkant komen."

Een paar meter van de weg af wijst Kapteijns op de hazelaar. "Die bloeide al vanaf december. De vrouwtjes zijn bijna allemaal al weg. Daaraan zie je dat de natuur al vroeg in bloei staat."

 

Suffig
Op een rommelige plek, met takken bij een oude boom, staat Frans stil. "Dit is een prima schuilplaats voor de egel. In zo'n oude boom zit dan een gat. Daar kruipt de egel in. Hij doet het dicht en daar kan hij prima zijn winterslaap doen. En nu komen ze langzamerhand los en gaan ze op zoek naar voedsel. Veel vroeger dan normaal. Ze zijn nog een beetje suffig."

Spring
Ook speenkruid komt al opzetten. "Als je de natuurboekjes leest, zie je staan: in maart begint 'ie te bloeien. Deze temperaturen zorgen ervoor dat die speenkruiden nu al massaal uitkomen. Ze springen eruit. Niet voor niets noemen de Engelsen lente spring."

 

Drie tips van Frans
Tot slot: waar moet je bij deze temperaturen op letten? Frans heeft drie tips:

1. Heb je een egel in je tuin? Zet een bakje water klaar, want ze hebben dorst. Leg kattenbrokken klaar, daar zijn ze dol op. En oh ja: houd de kat uit de buurt.

2. De teek is er ook alweer. Ze zitten in grasland, dus maak je een wandeling in de natuur? Controleer jezelf daarna op tekenbeten.

3. Ga lekker wandelen! Brabant heeft zo veel prachtige natuurgebieden. Ga erop uit!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.