Video

Kinderen gaan steeds meer schaken: 'Goed voor de hersenen en ook nog eens leuk'

27 februari 2019 om 20:14
nl
Schaken. Dat lijkt een sport die vooral gespeeld wordt door oude opa's, maar niets is minder waar. Schaken wordt steeds populairder onder de jeugd. De districtskampioenschappen Zuid-Oost Brabant kenden zelfs een verdubbeling van het aantal deelnemers ten opzichte van vorig jaar. "Het is onderzocht dat het goed is voor de schoolprestaties, maar bovenal is het erg leuk."
Profielfoto van Florian van Velthoven
Geschreven door
Florian van Velthoven

Dit jaar vonden de districtskampioenschappen plaats bij basisschool Reigerlaan in Eindhoven. Honderden scholieren verkozen de gymzaal dit jaar boven het warme buitenweer. "Voor een keer jeugdkampioen worden, laat ik het mooie weer graag schieten", zegt een deelnemer. En zo denken  meer kinderen er over. Geconcentreerd turen zij naar het schaakbord, op zoek naar die magische zet.

Betere schoolprestaties
In 2008 waren 5364 jongeren lid van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB), zo blijkt uit cijfers van de bond. Tien jaar later waren dat er al 10.275. Ook bij de districtskampioenschappen was dit jaar een forse stijging te noteren: het aantal aanmeldingen was verdubbeld. 

"Daar waren wij zelf ook wel een beetje verrast over", stelt Marleen van Amerongen, voorzitter van de KNSB. "Schaken heeft een goed effect op schoolprestaties. Dat hebben verschillende wetenschappelijke rapporten uitgewezen. Daarom investeren scholen meer in schaken", zegt Van Amerongen, die ook schaakles geeft op basisschool Reigerlaan.

Wachten op privacy instellingen...

 

Bjarne steelt de show
Veel kinderen proberen zich te kronen tot beste schaker van Zuidoost-Brabant, maar de 5-jarige Bjarne steelt de show. Hij schaakt pas één jaar, maar heeft inmiddels aan behoorlijk wat toernooien meegedaan. "En ik win best een hoop partijen", grijnst hij. "Ik vind het af en toe best lastig, want je moet goed nadenken. Maar dat is juist de kick: om mooie plannetjes te bedenken."

 

Bjarne leerde schaken op de computer. "Ik mocht altijd heel weinig tv kijken, maar computeren kon wel altijd. Daar heb ik geleerd om te schaken door middel van schaakprogramma's. Mijn moeder versla ik nu al. Het is mijn grote doel om ook mijn vader te verslaan", zegt de ambitieuze Bjarne. 

Tijdens de districtskampioenschappen maakt hij in ieder geval goede sier. In anderhalf uur schaakt hij drie wedstrijden, die hij allemaal wint. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.