Video

Smulnar in Oosterhout niet verbrand, maar het publiek vindt de explosie met serpentines maar niks

6 maart 2019 om 00:11
nl
De Smulnar, een grote papieren pop, wordt in Kaaiendonk traditiegetrouw op de laatste avond verbrand in Oosterhout. Maar, daar wil de brandweer dit jaar niet meer aan meewerken. Daarom is hij in plaats daarvan dit jaar omhuld door rook en serpentines. Het publiek in Oosterhout vond het maar niks.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

"Dit is echt een aanfluiting", zegt een bezoeker op de Markt. "Carnaval is nu niet echt geëindigd. Hij moet gewoon in de fik." Een andere carnavalsvierder is het met hem eens. "Ik sta morgen gewoon weer op de Markt hoor, want carnaval is voor mij nu echt niet afgelopen."

Al veertig jaar werd de Smulnar, van carnavalsvereniging 'De Smulnarren', op de laatste avond van carnaval in brand gestoken op het plein in Oosterhout. De Smulnar is een grote pop gemaakt van papier. "Ik heb wel eens tijdens die verbranding op het podium gestaan en dan zie je de brandende stukken papier over die mensenmassa vliegen. Dat dat veertig jaar lang goed is gegaan is een ding, maar of dat de 41e keer ook zo is, weet je natuurlijk nooit."

Wachten op privacy instellingen...

De vrijwillige brandweer wilde wel komen om toezicht te houden, maar die kan op elk moment weggeroepen worden. "En dan ben je dus op eigen risico een brand aan het stichten", zegt Jack Erlings, voorzitter van De Smulnarren. "Er is geen enkele verzekering die dat dekt."

In het stad werd eerder op de dag al teleurgesteld gereageerd op het besluit. "Ik weet niet beter, of die pop gaat 's avonds in de fik", zegt een voorbijganger op het plein. "Het is gewoon sneu", zegt weer iemand anders. Of de rook en de serpentines een nieuwe vaste traditie gaan worden, zal volgend jaar blijken. 

"Dit kan toch geen traditie zijn", reageert een andere voorbijganger. "Het valt echt tegen."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.