Stem kwijt door carnaval? Zo vind je 'm terug!

EINDHOVEN - Ben je bang om na de eerste de beste wilde avond carnavallen, te klinken als een schorre kanarie? Cindy Maes en haar collega's van Logopedie Praktijk Eindhoven zijn gespecialiseerd in stemgebruik en weten hoe je je stem weer in orde krijgt. Met deze tips zing je zo weer uit volle borst mee met Vieze Jack, Veul Gère en de Dorini's.

Tip 1: Veel water drinken
Na alle alcohol die rijkelijk vloeide met carnaval is het tijd om water te drinken. Veel water, liefst twee liter per dag. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam en uit de stembanden. Door veel water te drinken herstellen de stembanden.

Tip 2: Zwijgen is goud
Voor de hand liggend, maar toch: geef je stem rust, praat even zo min mogelijk.

Tip 3: Laag en ontspannen
Om je stembanden te sparen moet je met een lage stem praten en geen hoge stem opzetten. Probeer ontspannen te praten en niet hard, want dat geeft alleen maar meer druk.

Tip 4: Niet fluisteren
De verleiding is groot om te gaan fluisteren. Maar fluisteren is extra belastend voor je stembanden.

Tip 5: Oefen met je stem
Door rustig oeeee te zeggen gaat je stem van laag naar hoog en glijd je als het ware door je stembereik. Dat helpt ook je stem te verbeteren.

Tip 6: De massage
Als na een paar dagen de stem nog niet terug is kan je altijd een strottenhoofdmassage doen bij de logopedist om je stemspieren te ontspannen.