Video

Eerst alleen voor waaghalzen, nu 1 miljoen bezoekers per jaar: 25 jaar Nationaal Park De Biesbosch

8 maart 2019 om 11:36
nl
Nationaal Park De Biesbosch bestaat 25 jaar. Directeur Peter van Beek was er als directeur van het Biesbosch Museum Eiland al die jaren bij. Was het deltagebied vroeger vooral alleen voor avonturiers en waaghalzen, tegenwoordig komen er naar schatting één miljoen bezoekers per jaar.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Wat de hoogtepunten zijn in 25 jaar Nationaal Park, daar hoeft Peter van Beek niet lang over na te denken. De komst van de zeearend, die nog steeds in het natuurgebied zit, en de bevers. Ooit zijn er een paar bevers in de Biesbosch uitgezet door Staatsbosbeheer, nu zijn er al meer dan driehonderd. Door de status van Nationaal Park kon de Biesbosch zich tot een natuurgebied ontwikkelen waar de zeearend en bevers zich thuis voelen. 

Bootjes
Vooral een boottochtje maken in de Biesbosch is op mooie dagen razend populair. Tegenwoordig is dat geen probleem. Tot ongeveer 1970 was dat een heel ander verhaal. Toen was er een getijdenverschil van maar liefst twee meter. Na het Deltaplan kwam daar een einde aan. 

 

Wachten op privacy instellingen...

Bange Duitsers
Bij een bezoekje aan het Museum Eiland kom je veel te weten over de Biesbosch. Zo waagden de Duitsers zich in de de Tweede Wereldoorlog niet in het uitgestrekte natuurgebied. Ze waren bang voor het water en hadden angst om er te verdwalen. Daarom was de Biesbosch een ideale plek voor onderduikers om te schuilen voor de bezetter. Tegenwoordig wagen zelfs Duitsers zich in het park.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.