Vrijwilligers ruimen al jaren zwerfafval aan de Maas op, gemeente geeft een bootje

9 maart 2019 om 15:56
nl
Doppen, blikjes en heel veel plastic. Het spoelt dagelijks aan op de oevers van de Maas. Een groep vrijwilligers ruimt dit zwerfafval al jaren op. En om hun werk wat makkelijker te maken, kregen ze vandaag een bootje van de gemeente Oss.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

Tonny Janssen uit Lith is een van de vrijwilligers. "Er ligt hier schrikbarend veel afval", vertelt ze terwijl ze met haar grijpstok alles opraapt. "Je vindt hier echt alles. Bakjes van eten, plastic en veel piepschuim. Wij ruimen de oevers iedere week op, maar er spoelt steeds opnieuw afval aan."

'Gedoopt'
Om het werk wat gemakkelijker te maken voor de vrijwilligers, gaf de gemeente Oss ze zaterdagochtend een bootje. Het 'Skon Schip' werd in de haven van Lith gedoopt. Nou ja, gedoopt, zonder de champagne dan. "Een fles kapot gooien vinden we niet echt een goed idee als je de Maas schoon wil maken", legt wethouder Johan van der Schoot uit. En dus werd het schip gewoon te water gelaten.

Van der Schoot: "Daarmee kunnen de vrijwilligers niet alleen zwerfafval langs de oevers van de Maas opruimen, maar ook op het water al troep verzamelen."

Behouden vaart
Onder de woorden 'behouden vaart' wordt de boot in gebruikt genomen en de Maas op gestuurd. Glunderend van trots zit vrijwilliger Jos van den Heuvel erin. Hij wijst naar de kant. "Kijk daar drijft een fles en daar liggen heel veel stukjes plastic en blik. Met een net kunnen we dat er zo uit halen." 

Het is de bedoeling dat er vanaf nu minder afval aan gaat spoelen. Maar wanneer dat toch gebeurt, houden Tonny en de andere vrijwilligers de grijpstok in de aanslag. "Met liefde en plezier."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.