Video

Waar zijn Brabanders trots op (en waar schamen we ons voor)?

11 maart 2019 om 06:00
nl
‘Was men maar op Brabant, zo trots als een Fries’, Guus Meeuwis zong het al in het nummer 'Brabant', óns lijflied. En dat klopt als een zwerende vinger. Van alle Friezen zegt 73 procent ‘zeer trots’ te zijn op hun provincie. Dan zijn Brabanders met 54 procent toch een stuk minder trots. Dat percentage is goed voor een vijfde plek op de ranglijst van alle provincies.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS en de regionale omroepen. Het bureau onderzocht het provinciegevoel en met name waar – in ons geval – de Brabander trots op is of zich voor schaamt. 

Natuurgebieden
Hoe ziet de Brabantse trots eruit?

 • Jong en oud zijn het over eens: onze gemoedelijkheid en Bourgondische levensstijl zie je in geen enkele andere provincie terug. Het leven is goed in het Brabantse land, zullen we maar zeggen.
 • Die levensstijl sluit goed aan bij carnaval. Een op de vijf jongeren is trots op het jaarlijkse Fijnfisje. 
 • Ouderen zijn voornamelijk trots op de slimme en innovatieve bedrijven in hun provincie (zoals ASML en Philips) en de natuurgebieden.
 • Maar dan zijn we er nog niet. Ook de Efteling, het Brabantse dialect, de zachte G, het worstenbroodje en de sportieve successen van PSV maken de Brabander supertrots. Zeker als de platte kar weer eens door de straten van Eindhoven trekt.
 • Maar ook de saamhorigheid wordt genoemd: zeker als er met elkaar ‘Brabant’ wordt gezongen. 
 • Over Guus Meeuwis gesproken. Het grootste gedeelte (36 procent) van de ondervraagden benoemt de zanger uit Tilburg als dé grootste Brabander. Gevolgd door Frits Philips (11 procent) en schilder Vincent van Gogh (5 procent). 

Waar is de Brabander het meest trots op? 

 1. Gemoedelijkheid / Bourgondische levensstijl
 2. Carnaval
 3. Brainport en innovatieve bedrijven
 4. Natuurgebieden (Biesbosch, de Peel en Kempen en Loonse en Drunense Duinen)
 5. Taal/dialect
 6. Efteling
 7. Nuchterheid
 8. Onze geschiedenis
 9. PSV
 10. Gemeenschapszin 

Schaamte
Naast de trots is er ook plaats voor schaamte. Brabanders schamen zich voor de criminaliteit en drugshandel in de provincie. Verder blijkt uit het onderzoek dat Brabanders steeds minder van elkaar verdragen (‘Een kort lontje’) en komen de binnensteden van Tilburg en Eindhoven er minder goed vanaf (‘een rommeltje van moderne gebouwen’).

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.