Voor, tijdens en na de storm: zes tips wat je moet doen als het hard gaat waaien

11 maart 2019 om 13:49
nl
Na de storm die zondag over onze provincie raasde blijkt maar weer eens hoeveel schade noodweer kan veroorzaken. Vele honderden meldingen van verschillende soorten schade en een schadebedrag van miljoenen euro’s. Maar wat moet je doen als je schade hebt?
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

Verzekeringsmaatschappijen ZLM en Interpolis hebben verschillende tips wat je moet doen bij schade en hoe je de (gevolgen van een) storm het hoofd kunt bieden.

Voorbereiding

  • Allereerst is de voorbereiding op een storm erg belangrijk. Als er wordt aangegeven dat er een storm aankomt, is het verstandig om alvast losse spullen uit de tuin te halen. Zo kunnen deze niet rondvliegen en schade toebrengen aan bijvoorbeeld je huis of mensen verwonden.
  • Haal ook losse en dode boomtakken rondom het huis alvast weg en parkeer je auto niet onder of dicht bij een boom. Het is ook verstandig om ramen en deuren te sluiten. 

Tijdens de storm

  • Ga tijdens de storm niet dingen repareren die kapot zijn gegaan. En als het kan, blijf zoveel mogelijk binnen.

Bewijs verzamelen

  • Als er toch schade is na de storm, is het belangrijk dat je bewijs verzamelt. Neem foto’s van waar de schade is ontstaan en bewaar alles wat je van de schade hebt. Bel bij dringende zaken ook je verzekeraar. Die probeert de schade te verhalen, maar verwacht niet dat de gemeente altijd hiervoor opdraait. Wanneer het gaat om code oranje en windsnelheden van meer dan honderd kilometer per uur is er volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg sprake van een  uitzonderlijke situatie, waarbij de kans dat een gemeente aansprakelijk kan worden gesteld nihil is. Of ze zou bijvoorbeeld zieke bomen te lang hebben laten staan of andere gevaarlijke situaties over het hoofd hebben gezien. "Maar", zegt de zegsman, "waar ligt dan de grens?"
  • Als een boom op je auto is gevallen of op je huis is het belangrijk dat je meteen de hulpdiensten belt. Je kunt dit namelijk niet zelf op een veilige manier oplossen. De brandweer zal dan de boom weghalen. 
  • Laat schade aan daken en ruiten zo snel mogelijk herstellen. Dek als noodoplossing de schade goed af met een afdekzeil.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.