Video

Geëmotioneerde Guus Meeuwis neemt oeuvre-award in ontvangst: 'Ik word oud'

12 maart 2019 om 08:47
nl
Guus Meewis heeft maandagavond geëmotioneerd de Lennaert Nijgh Prijs 2019 voor beste tekstdichter in ontvangst genomen. Meeuwis vertelde in zijn speech dat Lennaert Nijgh een voorbeeld voor hem is en een inspiratie om in het Nederlands te gaan schrijven en zingen. Meeuwis moest er ook wel om lachen: "Een oeuvre-award, ik word oud!"
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

Schrijven, zo vertelde Meeuwis, daar houdt hij van: "Ik vind liedjes schrijven ongeveer het mooiste dat er is. Ik kan mijn hart er in kwijt en ik durf in liedjes dingen te zeggen die ik in het echt misschien niet meteen zou zeggen." 

"150 liedjes is best wel veel", vindt Meeuwis. Ïk wist niet dat ik al zoveel liedjes had geschreven."

Illuster rijtje
Meeuwis is trots dat hij de Lennaert Nijgh Prijs heeft gekregen en zich mag scharen in een illuster rijtje met liedjesschrijvers als Huub van der Lubbe, Herman van Veen, Han Koreneef en  Frank Boeijen. "Als die ooit bij elkaar komen, wordt dat een leuke borrel." 

Guus kreeg de prijs uitgereikt door Jeroen van Koningsbrugge, een vriend van hem. Die vertelde in zijn speech dat 'Brabant' zijn favoriete Guus-nummer is.

 

 

Dank
Meeuwis bedankte zijn collega's JW Roy en Jan-Willem Rozenboom. Rozenboom en hij kennen elkaar al sinds ze studeren en lid waren van studentencorps Olof. Ze schrijven al jaren samen muziek. Meeuwis wil de award graag met hem delen. 

Meeuwis sloot zijn speech af met een bedankje voor de liefde: "De liefde die was en de liefde die is. Dat zijn mijn ouders, mijn familie, mijn kinderen en mijn lieve Manon. Want zonder liefde heb ik geen tekst."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.