Nierpatiënt uit Cuijk daagt justitie uit: 'Ik bied 50.000 euro voor een nieuwe nier'

14 maart 2019 om 09:15
nl
Geld bieden voor een orgaan is verboden, maar Hiebo Holtkamp uit Cuijk doet het toch. De oud-ondernemer biedt 50.000 euro voor een nieuwe nier en is bereid ook voor drie andere nierpatiënten dit bedrag neer te tellen. Dat zei Holtkamp vanmorgen in het radioprogramma Wakker!
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

Holtkamp heeft zelf een nier die nog maar voor vijftien procent werkt. Dat betekent dat hij eigenlijk een nieuwe nier nodig heeft, maar nog te goed is om al op een wachtlijst te komen. Alleen als hij zelf een donor vindt, kan hij een transplantatie krijgen. 

Ethisch
Holtkamp wil vooral aandacht vragen voor een wet die volgens hem levens kost. "Elk jaar overlijden 82 mensen in Nederland omdat ze geen nieuwe nier kunnen krijgen. Denk eens aan al die gezinnen! Ik wil de discussie starten over wat meer ethisch is: mensen laten sterven of betalen voor een orgaan", aldus Holtkamp. Hij is ervan overtuigd dat betaalde nierdonaties de oplossing zijn voor de lange wachtlijsten.

Liever de gevangenis in
Holtkamp wil ver gaan om aandacht te krijgen voor dit probleem. "Het gaat me puur om de discussie. Als ze mij willen veroordelen, omdat ik wil betalen voor een orgaan, dan zal ik geen boete betalen. Ik ga liever de gevangenis in om op die manier meer aandacht te krijgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.