Video

Dowie maakt trouwjurk van plastic afval: 'Ik schrok ervan, zoveel als we weggooien'

14 maart 2019 om 22:56
nl
Een kleurige bruidsjurk in de hal van verzorgingshuis Het Laar in Tilburg is sinds kort het fleurige toonbeeld van plasticverspilling. De trouwjurk is gemaakt van de plastic verpakkingen van incontinentiemateriaal. "Ik schrok zelf toen ik na een maand sparen zag hoeveel we hier anders weggooien", zegt Dowie van Ingen. In het kader van een duurzaamheidsproject in Het Laar bedacht de teamassistent dit creatief hergebruik van plastic.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Het Tilburgse verzorgingshuis doet samen met vier verzorgingshuizen in Rotterdam mee aan een energiewedstrijd. Die is opgezet door de Stichting Urgenda, die Nederland duurzamer wil maken. "We zijn begonnen met pogingen om het energiegebruik te verlagen", zegt Marielle Frijters van Het Laar. "Gaandeweg werden we allemaal steeds enthousiaster en zo ontstond ook het idee om iets leuks te doen met het afvalmateriaal."  

Wachten op privacy instellingen...

Dowie kwam met het idee voor een bruidsjurk. Hij verzamelde een maand lang alle plastic verpakkingen van het incontinentiemateriaal. "In een maand tijd had ik vier volle dozen plastic verzameld. Ik schrok van die hoeveelheid."

Bewoners van Het Laar waren volgens Dowie zeer geïnteresseerd en wilden vooral weten waarom hij het plastic apart hield. "Het was mooi om te zien dat er bij de bewoners ook een bewustzijn ontstond dat je met plastic ook iets anders kunt doen dan weggooien."

Bekijk de video en lees daarna verder.


Plastic bekertjes
Zijn bonte bruidsjurk is samengesteld uit de verschillende verpakkingen van het incontinentiemateriaal. "De roze delen in de jurk komen van incontinentiemateriaal voor dames. Ik heb ook plastic bekertjes gebruikt en voor de sleep voornamelijk blauwe vuilniszakken."

Of Het Laar met de bruidsjurk van Dowie ook een prijs gewonnen heeft, wordt pas bekendgemaakt op 28 maart als de energiewedstrijd van Urgenda wordt afgesloten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.