Video

'Broertje van de Efteling' mag uitbreiden, groen licht voor vakantiehuisjes bij Pukkemuk

14 maart 2019 om 23:50
nl
Recreatieboerderij Pukkemuk in Dongen mag uitbreiden. De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem voor de plannen. Met de goedkeuring van het bestemmingsplan is een ambitieus doel van eigenaar Huub van Leijsen een stapje dichterbij. "Ik ben heel blij dat we na al die jaren nu zover zijn", juichte hij direct na de stemming.
Profielfoto van Guus Beenhakker
Geschreven door
Guus Beenhakker

De recreatieboerderij wil uitbreiden met zestig huisjes, waar met name mensen die een dagje naar de Efteling gaan zullen overnachten. Bijna elke partij roemde de zorgvuldigheid waarmee het proces is verlopen om dit toch omvangrijke bestemmingsplan mogelijk te maken. Dat maakt mede dat de partijen het plan goedgezind zijn.

"Het is een accuraat plan", zegt de Ouderenpartij Dongen. De VVD spreekt van een 'extra toeristische trekpleister'. Geregeld wordt Pukkemuk het 'broertje van de Efteling' genoemd.

Wachten op privacy instellingen...

Wel zijn er bij veel partijen nog vragen over de verkeersveiligheid. Het perceel waar uitgebreid wordt, ligt aan de overkant van de weg waaraan het bestaande bedrijf gevestigd is. Daar moeten nog wel wat losse eindjes aan elkaar geknoopt worden door de gemeente en de ondernemer, zo viel uit stemverklaringen op te maken.

Rob Biesheuvel van de Volkspartij Dongen gaf zelfs aan nog niet overtuigd te zijn dat er voldoende gedaan wordt om de verkeersveiligheid optimaal vorm te geven. "Maar wij stemmen toch voor dit mooie plan en hebben het vertrouwen dat daar een oplossing voor komt."

Genuanceerde reacties
Ook de Efteling en de provincie zien het plan wel zitten. De accommodaties die het attractiepark zelf heeft zitten vaak vol. Maar toch zijn er ook wat genuanceerdere reacties.

Een aantal omwonenden heeft aangekondigd om naar de Raad van State te stappen als de raad het plan zou aannemen. Hierover waren bij de stemming weinig geluiden te horen. Alleen Biesheuvel sprak er kort over. "Er zijn gesprekken aangekondigd tussen de wethouder, de ondernemer en de omwonenden. Ik had gehoopt dat die al plaats hadden gevonden, maar ik ga ervan uit dat dit in de komende weken alsnog gebeurt." Hij hoopt op een constructief overleg.

Bekijk de video en lees daarna verder.

Gang naar de rechter
Of de buurt inderdaad stappen hogerop gaat zetten is niet duidelijk. Het bezwaar zou vooral zijn dat er landbouwgrond verloren gaat. Geen van de omwonenden was in de raadszaal aanwezig om commentaar te geven.

"Of de buurt echt verdere stappen gaat ondernemen weet ik niet. Wat mij betreft blijven we in dialoog en zoeken we naar oplossingen", zegt Van Leijsen direct. De buurt heeft de komende zes weken de tijd om de Raad van State aan te schrijven, dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat het plan alsnog in duigen valt of vertraagd wordt. Hoe dan ook lijkt de uitbreiding een stap dichterbij na donderdagavond.

Bekijk hieronder het item dat voor aanvang van de raadsvergadering was gemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!