Video

Ruim 100 Sabic-medewerkers in Bergen op Zoom houden werkonderbreking voor betere cao

15 maart 2019 om 15:04
nl
Bij kunststoffenfabriek Sabic in Bergen op Zoom hebben ruim honderd medewerkers vrijdag tijdelijk het werk neergelegd, omdat ze het niet eens zijn met de voorgestelde loonsverhoging door het Saudische bedrijf. Ze verzamelden zich op het parkeerterrein waar de vakbonden FNV en CNV een frietkraam hadden neergezet. Het overleg tussen Sabic en de bonden zit vast, waardoor er nu meer acties dreigen bij het bedrijf.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

De medewerkers vinden de drie procent loonsverhoging die het bedrijf biedt veel te weinig en vinden steun bij de bonden. Sabic - de Saudi Basic Industries Corporation - heeft volgens vakbond FNV twee recordjaren achter de rug, waarbij de wereldwijde winst neerkomt op 78.000 dollar per werknemer.

Opgewarmde prak
Paul Smink, bestuurder FNV Procesindustrie: "De eerste actie is een feit. De directie heeft veel tijd gehad om zich te bezinnen, maar begint nu te drammen door dezelfde prak op te warmen. De medewerkers eisen een loonbod dat past bij Sabic en hun winsten en daarom gaan ze voor het eerst actievoeren."

 

 

 

De werknemers willen een loonsverhoging van vijf procent. Daarnaast eisen ze maatregelen om de hoge werkdruk terug te dringen, bijvoorbeeld door een generatiepact waarbij ouderen eerder kunnen stoppen met werken en jongeren in vaste dienst komen. De derde eis is meer rechtszekerheid voor uitzendkrachten, na negen maanden moeten ze automatisch vast in dienst komen.

Sabic Innovative Plastics maakt in Bergen op Zoom kunststofkorrels, -platen en –films. De cao geldt voor ongeveer negenhonderd werknemers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.