Video

Burgemeester stelt harde voorwaarden aan Syriër die in Laarbeek wil komen wonen

15 maart 2019 om 19:15
nl
De Syrische man die eerder burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek bedreigde, mag alleen in de gemeente komen wonen als hij meewerkt aan hulpverlening. Als hij dat niet doet, blijft hij volgens de burgemeester een gevaar voor de samenleving en is hij niet welkom in Laarbeek. " We willen voorkomen dat hij verder afglijdt en dat we daar alleen maar de lasten van ervaren", zegt Van der Meijden.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Voor het bedreigen van de burgemeester zat de Syriër (19) vorig jaar twee weken vast. Hij wil nu weer bij zijn ouders in Beek en Donk gaan wonen, maar de burgemeester stelt daar voorwaarden aan. Hij benadrukt dat de eerdere bedreiging daarbij geen rol speelt. "Heel veel mensen uit de zorg, hulpverlening en politie hebben ondanks alle inzet niet kunnen voorkomen dat de man verder is teruggevallen. Dat vrijblijvende regime heeft niet gewerkt, dus moet er nu iets anders gebeuren."

'Stramien van werk en verslavingszorg'
Een hardere aanpak wil de Laarbeekse burgemeester het niet noemen. "Ik denk dat je in dit soort gevallen structuur moet bieden. Ik zie ook geen andere uitweg dan dat wij eisen gaan stellen."

Hij wijst op de voorwaarde van wederkerigheid. "Wij willen helpen, maar dan zal hij zich moeten houden aan een stramien van werk en verslavingszorg." Overigens wacht de Syriër andermaal een rechtszaak: hij is vorig jaar augustus aangehouden wegens openlijke geweldpleging op een Johan Cruyff Court in Helmond. Zijn advocaat kon nog niet reageren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.