Chroom-6: onveilige situatie in spuitcabines vliegbasis Woensdrecht door onderhoudsfouten - Omroep Brabant

Chroom-6: onveilige situatie in spuitcabines vliegbasis Woensdrecht door onderhoudsfouten

17 maart 2019 om 17:18
Het is niet duidelijk hoe lang de situatie heeft geduurd. (foto: Ferenc Triki)
Het is niet duidelijk hoe lang de situatie heeft geduurd. (foto: Ferenc Triki)
Op luchtmachtbasis Woensdrecht zijn spuitcabines waarin met chroom-6-verf wordt gewerkt, een tijd onveilig geweest als gevolg van installatie- en onderhoudsfouten. Er blijken grote hoeveelheden chroomhoudende stof te hebben gelegen op plaatsen waar werknemers zonder beschermende kleding rondliepen, zoals in de kleedruimte rondom de spuitcabine.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Dat meldt Nieuwsuur dat een onderzoeksrapport van Defensie uit 2015 in handen heeft. Door gebrekkige administratie is niet duidelijk hoe lang de situatie heeft geduurd.

'Grote hoeveelheid stof'
In 2015 wordt, tijdens een inspectie van de spuitcabines door een gespecialiseerd bedrijf, een inspectieluik bij de spuitcabine weggehaald. Daarachter blijkt een grote hoeveelheid stof te liggen, waarin chroom-6 wordt aangetroffen. Meteen worden de spuitcabines ontruimd en stilgelegd. Bij het personeel werden geen urinemonsters afgenomen, wat wel had gemoeten.

Bij nader onderzoek blijkt er nogal wat mis te zijn gegaan in het onderhoud en de installatie van de cabines waarin vliegtuigonderdelen worden geverfd. Tot 2015 werd het onderhoud van de spuitcabines steeds door andere bedrijven uitgevoerd.

'Erg geschrokken'
"We zijn daar heel erg van geschrokken", reageert Richard Laurijssen, commandant van het Logistiek Centrum Woensdrecht bij Nieuwsuur. "We vinden veilig werken heel erg belangrijk. Onze mensen moeten hun werk goed doen en ook weer gezond naar huis gaan. Daar hecht ik persoonlijk ook veel waarde aan."

'Niet alle processen op orde'
"Als ik dit rapport lees, zie ik allemaal schokkende dingen", vertelt Anne-Marie Snels van vakbond AFMP aan Nieuwsuur. "Terwijl dit zich heeft afgespeeld in de periode dat er al veel bekend was over chroom-6 en dat we een groot probleem daarmee hebben. Toch zie je dat alle processen niet op orde zijn."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...