Video

Exitpoll: VVD blijft de grootste, Forum voor Democratie tweede partij

20 maart 2019 om 22:46
nl
De VVD blijft met tien zetels de grootste partij in Brabant. Nieuwkomer Forum voor Democratie is de tweede partij geworden met acht zetels. Ook het CDA komt uit op acht zetels. Dat blijkt uit de Brabantse exitpoll van de NOS. De huidige coalitie van VVD, D66, SP en PvdA verliest in totaal zes zetels. Nu bezetten deze partijen nog 30 van de 55 zetels in het provinciehuis.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Rond een uur 's nachts lijkt het toch nog spannend te worden. In het provinciehuis is een tussenstand bekendgemaakt en daaruit blijkt dat Forum voor Democratie de VVD op de hielen zit.

Wachten op privacy instellingen...

 

Van de coalitiepartijen verliezen de SP (-4) en D66 (-2). De partijen komen allebei uit op vijf zetels. De VVD houdt tien zetels en de PvdA blijft ook gelijk ten opzichte van vier jaar geleden met vier zetels.

CDA verliest een zetel en komt dus net als Forum voor Democratie uit op acht zetels. GroenLinks wint twee zetels en gaat naar vijf. De partij is daarmee met Forum voor Democratie de enige winnaar. Grootste verliezer is naast de SP (-4) de PVV (-3). De PVV houdt vier zetels over.

Hogere opkomst
Volgens de exitpoll is de opkomst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten gestegen ten opzichte van vier jaar geleden. Het opkomstpercentage is vijftig procent. Dat was vier jaar gelden 43,6 procent.

Later woensdagavond moet blijken hoe Brabant daadwerkelijk heeft gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen. In de loop van de avond zullen de uitslagen van alle gemeenten binnenkomen.

Live uitslagen
Via de website van Omroep Brabant zijn alle uitslagen live te volgen. Op televisie zag je woensdag vanaf half negen tot een uur 's nacht elk uur de laatste stand van zaken. Donderdagochtend om zeven uur is op tv een samenvatting van de verkiezingsuitslag te zien. Op radio wordt donderdagochtend tussen zes en tien uur in Wakker uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen.

Volg hier de uitzending van Omroep Brabant:

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.