Video

Lijsttrekkers reageren op exitpoll: 'Ik weet eigenlijk niet wie ik moet feliciteren'

20 maart 2019 om 23:09
nl
Het provinciehuis telt veel verliezers woensdagavond. De eerste lijsttrekkers hebben hun reactie gegeven op de exitpoll, waaruit blijkt dat VVD, Forum voor Democratie en CDA de grootste partijen zijn. Forum voor Democratie komt van niets binnen op 8 zetels.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

VVD
"Een welgemeende felicitatie aan Forum voor Democratie. Punt is alleen dat ik eigenlijk niet precies weet wie ik moet feliciteren", zegt Christophe van der Maat van de VVD. Over de uitslag van zijn eigen partij is hij in ieder geval tevreden. "Ik ben blij als dit het eindplaatje zou zijn. Brabant geeft opnieuw vertrouwen aan de VVD om door te gaan."

Bekijk de video en lees verder.

 

 

D66
D66 gaat van 7 naar 5 zetels, maar lijsttrekker Anne-Marie Spierings blijft positief. "Als je kijkt naar wat het landelijke beeld is voor D66 dan hebben we overal in het land een dalende trend. En dan doen we het in Brabant beter dan het landelijke beeld."

Bekijk de video en lees verder.

SP
Maarten Everling van de SP baalt. Zijn partij gaat volgens de exitpoll van 9 naar 5 zetels. "Dat is even schrikken als je dat ziet", reageert hij. "Je weet dat er meerdere partijen meedoen, meer dan voorheen. Je weet dat er partijen tussen zitten die stemmen gaan trekken, en die moeten ergens vandaan komen. Ik denk dat er veel proteststemmen bij zitten."

Bekijk de video en lees verder.

 

CDA
Het CDA heeft volgens de exitpoll 8 zetels, net als Forum voor Democratie. In percentage is het CDA de derde partij. "Ik vind 8 zetels in een exitpoll een mooie uitgangspositie. Ik ben hier tevreden mee."

Bekijk de video en lees verder.

PvdA
"Het ziet er verrassend goed uit voor de PvdA", reageert Stijn Smeulders blij. "Het lijkt erop dat wij onze vier zetels houden. De laatste jaren hadden we slechte verkiezingsuitslagen. Dus het voelt voor ons als winnen."

Bekijk de video en lees verder.

 

50PLUS
"We zijn heel blij dat we op twee zetels zijn uitgekomen", reageert Jan Frans Brouwers van 50PLUS. We zitten tegen een derde zetel aan. Als de andere twee ouderenpartijen niet mee hadden gedaan dan hadden we zeker een derde zetel gehad."

Bekijk de video en lees verder.

Partij voor de Dieren
"Met twee zetels kunnen we prima uit de voeten", zegt Marco van der Wel van Partij voor de Dieren. Hij hoopt nog op een restzetel. "Maar ik denk niet dat de dieren beter af zijn in Brabant. Er zijn wel veel rechtse partijen in beeld."

Bekijk de video en lees verder.

PVV
Alexander van Hattem verliest drie zetels. Toch blijft hij optimistisch. "Het kan nog alle kanten op gaan. Het blijft een exitpoll."

Bekijk de video en lees verder.

GroenLinks
"Het is mooi dat zo veel Brabanders hun stemmen hebben uitgebracht voor een groener, gezonder en socialer Brabant. Dat is zeker iets om heel erg blij mee te zijn", reageert Hagar Roijackers van GroenLinks.

Bekijk de video en lees verder.

ChristenUnie-SGP en Lokaal Brabant
"Volgens mij ziet het er goed uit", zegt Hermen Vreugdenhil van ChristenUnie-SGP. "Tel even snel door want ik ben heel benieuwd", grapt hij. Wil van Pinxteren van LokaalBrabant hoopt op twee zetels. "De telling is nog gering."

Bekijk de video en lees verder.Overigens houden alle partijen nog een slag om de arm. De uitslag is immers nog niet definitief. Eric de Bie van Forum voor Democratie heeft nog niet gereageerd. Hij is bij de landelijke bijeenkomst van zijn partij in Zeist.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.