Hans Smolders eist aftreden van wethouder na uitspraken over Forum voor Democratie op Twitter

21 maart 2019 om 11:26
nl
"Dit is smaad en laster. Ze is een slecht verliezer. Dit is een wethouder onwaardig." De boosheid knalt door de telefoon. Hans Smolders van Lijst Smolders in Tilburg snapt niets van de tweet van wethouder Marcelle Hendrickx van D66 waarin ze fel uithaalt naar Hans Smolders en Forum voor Democratie. Smolders, die als lijstduwer op de lijst van Forum stond, heeft meteen een spoeddebat aangevraagd en wil dat ze aftreedt. Aanstaande maandagavond wordt dat spoeddebat gehouden.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

De Tilburgse wethouder Hendrickx schreef woensdagmorgen op Twitter: "Ik hoop dat mensen in Tilburg zich realiseren dat een stem op Hans Smolders, lijstduwer Forum voor Democratie, een stem tegen onze inclusieve stad is. Het is een stem voor racisme, afbraak rechtsstaat, haat en verdeeldheid. Dat heeft Baudet afgelopen weken weer duidelijk laten zien."

 

Wachten op privacy instellingen...

"Dit is onacceptabel", zegt Smolders. "Ze is zo'n slecht verliezer, om iemand een racist te noemen. Zo ben je het niet waard om een wethouder van zo'n mooie stad als Tilburg te zijn."

Gemeenteraadlid én Statenlid?
Smolders is gemeenteraadslid in Tilburg, maar ook lijstduwer voor de partij voor Forum voor Democratie . Als hij genoeg voorkeursstemmen heeft wil hij zeker in de Provinciale Staten gaan zitten. "Dat heb ik beloofd. Ik ga daar Forum voor Democratie versterken. Onze standpunten komen naadloos overeen dus dat is geen probleem." Volgens de Kiesraad is het inderdaad mogelijk om zowel in de gemeenteraad als in de Provinciale Staten deel te nemen als lid.

Na de winst van Forum voor Democratie zat Smolders eigenlijk nog in de overwinningsroes. Daarom valt de tweet van wethouder Hendrickx koud op zijn dak. Donderdagochtend is hij thuis afgezet door de Brabantse lijsttrekker Eric de Bie. Uren na de klinkende overwinning kreeg hij de tweet onder ogen van de wethouder voor onderwijs, cultuur en jeugd. "Ik heb dit niet verdiend. Dit slaat nergens op. Dit is haat zaaien."

'Gevaarlijk bezig'
Ook op Twitter maakt het bericht veel los. Onder het bericht van de wethouder wordt fel gereageerd. "Met zo'n wethouder in de stad heb je geen vijanden nodig." "Inwoners van Tilburg, ik heb met jullie te doen." En: "U bent gevaarlijk bezig." De tweet heeft al vele honderden reacties opgeleverd. Als iemand het voor haar opneemt, schrijft de wethouder: "Bedankt. Het is me wat..."

"De wethouder gaat vandaag niet reageren. Er is een debat voor maandag aangevraagd en tot die tijd reageert ze niet", laat haar woordvoerder donderdagmiddag weten.

Hij vervolgt: “Uit landelijk onderzoek is ook gebleken dat in Brabant kiesgerechtigden de provincie het minst relevant vinden. Verder wordt in Brabant na Noord-Holland het minst gestemd met provinciale motieven.” Oftewel: Brabanders vinden de Provinciale Staten niet zo boeiend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.