Tilburg legt 'midgetgolfbaan' of 'Teletubbieveld' aan om verkeer op Cityring af te remmen

TILBURG - Het is groen. Het is speels. Het is creatief. Het is grappig. Het is met een serieus doel. Het is ook kostbaar. En het is tijdelijk. Op de Cityring in Tilburg wordt veel te snel gereden. De gemeente heeft nu één baan van de tweebaans weg door het centrum afgesloten en opnieuw ingericht. Dankzij een pop up-park op de afgesloten rijstrook van de Schouwburgring moeten alle verkeersgebruikers veiliger over straat kunnen.

De gemeente sloot al vaker als proef één van de rijbanen van de Cityring af. Er wordt veel te hard gereden en met verschillende proeven wordt bekeken hoe dat kan worden aangepakt. Nu dus met een soort midgetgolfbaan of Teletubbieveld.

Sietse Wiersma van de schouwburg in Tilburg, die pal langs de afgesloten rijstrook staat, heeft het liever over een groen kunstwerk. "Het is een verademing", vindt hij. "Hopelijk wordt de afgesloten rijbaan straks echt groen."

Op de afgesloten rijstrook liggen nu groene stroken kunstgras, informatiepanelen en bankjes. Hierdoor zou het verkeer snelheid minderen, zodat fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken. Volgens het Brabants Dagblad kost de proef 150.000 euro. Volgens Wiersma zijn de effecten al merkbaar: "Er wordt nu al minder hard gereden. Dus het heeft zeker effect. Het was een racebaan hier en er gebeurden veel ongelukken."

De test duurt minimaal tot de kermis in juli. Daarna wordt bekeken of er meer proeven nodig zijn om de snelheid op de Cityring te verlagen.

 

Kabouters
Omwonende Corné Fabrie heeft op een bankje de nieuwe situatie eens rustig aangekeken: “Er is de afgelopen jaren al vier ton uitgegeven aan de Cityring en het is er nog niet veiliger op geworden. Ik houd mijn hart vast."

 

Om de boel een beetje op te leuken, zoals hij zelf zegt, had hij kabouters in het groen van de gemeente gezet. "Die staan normaal gesproken op de bar in mijn keuken. Je moet er toch de lol van inzien. Toen de politie me vertelde dat ik een boete riskeerde, omdat ik illegaal wat had achtergelaten, heb ik ze maar weggehaald. ”