Video

Eerste asperges met zijspan bezorgd: 'Asperges van de koude grond zijn echt kicken!'

21 maart 2019 om 20:12
nl
Het is traditie: als de eerste asperges hun kopjes boven de donkere grond uitsteken, dan staat aspergeboer Gilbert Sweep uit Etten-Leur al klaar om ze meteen te steken, er een strik om te doen en ze op een ludieke manier naar restaurant de Zwaan in Etten Leur te vervoeren. En pas als dat is gebeurd, dan is het aspergeseizoen echt geopend.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

En dat vervoeren van die asperges gebeurde al op zeer bijzondere manieren, bijvoorbeeld met een luchtballon, een racewagen en zelfs met een drone, al ging dat flink fout. Maar dit jaar gingen ze gewoon in de zijspan van een motor.

Wachten op privacy instellingen...

Ludiek
Een beetje gewoontjes misschien, maar na al die jaren wordt het er ook niet makkelijker op om iets ludieks te verzinnen. “Ik had dit jaar wel een fantastisch ander idee”, vertelt Roland Peijnenburg van restaurant de Zwaan. “Alleen dat is op het allerlaatste moment in de soep gelopen. Maar dat hopen we nu voor volgend jaar te bewaren.”

Gilbert Sweep van aspergeboerderij de Santspuy kweekt de asperges op de koude grond. "Dat is de traditionele manier en daar kick ik op! Dat vind ik echt geweldig."

De asperges zijn dit jaar bijzonder vroeg. Sweep heeft het ze nog nooit zo vroeg gezien. “Ik ben jarig op 28 maart. Heel af en toe kreeg ik vroeger van mijn vader op mijn verjaardag één of twee asperges. Dat was dan een feestje! Maar dat was het niet ieder jaar. Dus als ze dan dit jaar zo vroeg zijn, dat is dan wel even schrikken."

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.