Alleen Memphis Depay scoort vaker dan Virgil van Dijk in het Oranje van Koeman

22 maart 2019 om 17:50
nl
Virgil van Dijk blijkt bijzonder productief als aanvoerder van Oranje. Sinds Ronald Koeman bondscoach van het Nederlands elftal is, maakte alleen Memphis Depay meer doelpunten.
Profielfoto van Ramon Min
Geschreven door
Ramon Min

Virgil van Dijk kopte donderdag in de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland snoeihard van dichtbij raak om de eindstand op 4-0 voor Oranje te bepalen. Die goal was alweer zijn vierde doelpunt in negen interlands onder de huidige bondscoach Ronald Koeman.

In het Oranje van Koeman was slechts één speler nog vaker trefzeker dan Van Dijk. Memphis Depay, uitblinker tegen de Wit-Russen met twee goals en twee assists, schoot al zeven keer raak onder de vleugels van Koeman. De voormalige PSV'er had daar elf duels voor nodig.

Tiende keer aanvoerder
Van Dijk bereidt zich met Oranje voor op het duel met Duitsland van zondag, de tweede kwalificatiewedstrijd voor het EK 2020. Dat duel wordt zijn tiende interland als aanvoerder van het Nederlands elftal.

Van de negen duels die hij tot nu toe als captain afwerkte, verloor hij er maar twee. Vijf keer stapte de Bredase verdediger als winnaar en twee keer werd het gelijk.

Op jacht naar Brabants record Cocu
Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat Van Dijk zich de meest ervaren Brabantse aanvoerder van Oranje mag noemen. Dat record is nu nog in handen van de in Eindhoven geboren Phillip Cocu, die als international in totaal zestien keer de aanvoerdersband droeg.

Daan Schrijvers uit Breda is de enige andere Brabander die de band vaker droeg dan Van Dijk: hij was in de periode 1964-1967 veertien keer aanvoerder van Oranje.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.