Video

Met een biologisch gekweekte vis wint leerling-kok Terence een Franse kookwedstrijd

23 maart 2019 om 22:05
nl
Opgegroeid tussen kroketten en frikandellen in de cafetaria van zijn ouders. Maar tegenwoordig kok in opleiding die culinaire hoogstandjes op borden tovert. Opkomende ster Terence van Lenten wil over tien jaar het liefst zijn eigen zaak runnen of als chef-kok werken.
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

"Het is heel tof, nog steeds niet te bevatten af en toe." Terence won afgelopen week de eerste prijs onder Noord- en West-Europese scholen op het Concours Olivier Roellinger, een Franse kookwedstrijd. Voor het eerst mochten aan die wedstrijd ook koks uit de rest van Europa meedoen.

Wachten op privacy instellingen...

Wedstrijdreglement
Er zat een verplichte eis aan de wedstrijd. De leerling-koks moesten namelijk werken met een verantwoorde vis. "Biologisch gekweekt of verantwoord gevangen. Ik heb gekozen voor een vis uit Zeeland." Daarmee moest hij twee gerechten maken.

Ook al schreef de 24-jarige kok de wedstrijd op zijn naam, het verliep niet allemaal even vlekkeloos. "Dat blijf je altijd houden in een wedstrijd. Plus het feit dat je in een totaal vreemde keuken staat. Ik had een heel klein werkbankje en dan is het echt behelpen. Dan ben je eigenlijk meer aan het zoeken dan dat je aan het koken bent."

En het moeilijkste onderdeel volgens de student? "Dat was de presentatie die ik in het Engels moest doen."

Bekijk de video en lees daarna verder.

Vreugdedansje
Terence kreeg veel reacties. "Mijn telefoon is echt ontploft woensdagavond. Ik kreeg ook een heleboel felicitaties van leraren van de Rooi Pannen in Breda." Ook vader Henk van Lenten, eigenaar van een horecazaak in Fijnaart, kan zijn geluk niet op met de behaalde eerste prijs: "We zijn heel erg trots. We wisten niet wat we meemaakten. Mijn vrouw en ik hebben een vreugdedansje gedaan."

Bekijk de video en lees daarna verder.

Terence zijn droom is om het zo ver mogelijk te schoppen. Over tien jaar hoopt hij zijn eigen zaak te runnen of als chef-kok te werken. "Ik laat het gewoon op me afkomen en dan gaan we zien waar het uiteindelijk eindigt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.