Groenten uit moestuin bij Custom Powders zijn eetbaar ondanks uitstoot GenX - Omroep Brabant

Groenten uit moestuin bij Custom Powders zijn eetbaar ondanks uitstoot GenX

25 maart 2019 om 14:52
Custom Powders (foto: Rob van Kaathoven).
Custom Powders (foto: Rob van Kaathoven).
Er is niets mis met de groenten die worden gekweekt in een moestuincomplex vlakbij Custom Powders aan de Grasbeemd in Helmond. Ondanks dat het bedrijf GenX uitstoot, zijn de groenten gewoon eetbaar. Zelfs in het allerergste geval word je er niet ziek van, maakte de gemeente maandag bekend.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Custom Powders wordt sinds november 2017 in de gaten gehouden vanwege de uitstoot van GenX en PFOA. Dit zijn mogelijk kankerverwekkende stoffen. Hoewel de uitstoot is gestopt, worden nog steeds concentraties hiervan in de buurt van het Helmondse bedrijf gevonden. De volksgezondheid loopt geen gevaar.

Vinger aan pols
Toch blijft de gemeente met waterschap Aa en Maas een vinger aan de pols houden. Daarom is ook het oppervlaktewater van recreatieplaats Berkendonk onderzocht. Zowel gemeente als waterschap blijft op het standpunt staan dat mensen er veilig kunnen zwemmen.

Ook voor het eten van de groenten uit de moestuintjes op 450 meter van het bedrijf blijft het licht op groen staan. De argumenten voor dit advies worden donderdagavond toegelicht op een inloopavond voor gebruikers van het complex. Zij krijgen dan tekst en uitleg van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheids Dienst (GGD). Zij zijn betrokken bij de studies van de gemeente.

Op diverse plekken nog verontreinigingen
Alleen op enkele meters rondom de schoorsteen van Custom Powders is sprake van een ontoelaatbare grondverontreiniging. Ook zijn nog verhoogde concentraties van de gevaarlijke stoffen ontdekt in het water uit de regenpijp en straatkolken. Verder is in de buurt van Berkendonk een gebied gevonden waar de vervuiling van het grondwater de kritische grens overschrijdt.

De komende maanden wordt op tal van plekken nog aanvullend onderzoek gedaan, waarbij ook verontreinigde grond en bagger onder de loep zal worden genomen. Doel van alle onderzoeken is om in kaart te brengen waar GenX en PFOA terecht zijn gekomen en hoe de stoffen zich konden verspreiden. De gemeente zal hierbij samenwerken met drinkwaterbedrijf BrabantWater en aangrenzende gemeenten. Indien nodig worden maatregelen genomen.

LEES OOK:Mogelijk kankerverwekkend GenX in moestuinen en visvijver bij Custom Powders in Helmond

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...