Koning Willem-Alexander verrast brandweerlieden in Tilburg met een werkbezoek - Omroep Brabant
Video

Koning Willem-Alexander verrast brandweerlieden in Tilburg met een werkbezoek

27 maart 2019 om 07:32
nl
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in Tilburg. Dat deed hij samen met Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid. Het duo werd door beroepskrachten en vrijwilligers in de brandweerkazerne bijgepraat over rampenbestrijding, crisisbeheersing en werkzaamheden van de brandweer. Voor veel medewerkers van de brandweer was het een verrassing dat de koning er bij was.
Geschreven door

Het bezoek van de koning was geheim en veel brandweerlieden hadden dus geen idee dat ze de koning op bezoek zouden krijgen. Roel Posthuma van de vrijwillige brandweer: "We hadden wel gehoord dat de minister zou langskomen. En toen werd ineens gezegd dat er nog een verrassing was: 'De koning komt ook mee'. Dat vond ik wel een eer. Het is toch de koning."

Beleid
Koning Willem-Alexander wil met eigen ogen zien hoe het beleid van de ministers in de praktijk uitpakt. Daarvoor wil hij met betrokkenen spreken en maakt hij samen met verschillende ministers een werkbezoek. Het bezoek aan de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant was het zevende werkbezoek.

Wachten op privacy instellingen...

Sneller alarmeren
De medewerkers van de veiligheidsregio wilden vooral benadrukken dat de samenwerking tussen de verschillende instanties goed verloopt. Maar ze wilden ook hun zorgen uiten op een aantal punten. Zo werd er gesproken over de samenwerking met België. "De cultuur is gewoon anders", vertelt Gert-Jan Verhoeven, plaatsvervangend Regionaal Commandant bij brandweer Midden- en West-Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

"Het gaat goed zolang het om kleine incidenten gaat. Maar als het om grote incidenten gaat, denk ik dat wij hier in Nederland veel anders werken. Als hier een ongeluk gebeurt met een aantal doden, dan volgen er allerlei onderzoeken. In België hebben ze sneller het idee dat het erbij hoort en dan hoor je er niets meer van."

Combinatie met werk
De koning vroeg ook aan de vrijwilligers van de brandweer hoeveel tijd ze ermee kwijt zijn. "Best wel veel", zei een van de vrijwilligers. "Thuis vragen ze zich soms wel eens af of ik nog wel eens thuis kom." Ook was hij benieuwd naar de combinatie van werk en het opgeroepen kunnen worden. "Je moet binnen zes minuten op kazerne kunnen zijn", vertelde een van de brandweermannen hem.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.