Bavaria krijgt een kroontje voor zijn 300e verjaardag: bierbrouwer vanaf nu koninklijk - Omroep Brabant
Video

Bavaria krijgt een kroontje voor zijn 300e verjaardag: bierbrouwer vanaf nu koninklijk

27 maart 2019 om 14:21
nl
Swinkels Family Brewers in Lieshout - het moederbedrijf van Bavaria - heeft sinds woensdag een koninklijk predicaat. En dat komt net voordat de brouwerij de festiviteiten voor haar 300-jarig jubileum aftrapt, waarvoor zelfs koningin Máxima donderdag naar Lieshout komt.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door

Het predicaat koninklijk krijg je niet zomaar, daarvoor moet je aan best wel wat voorwaarden voldoen. Zo moet je als kroondrager minstens honderd jaar bestaan en van landelijke betekenis zijn. Maar dat is nog niet alles.

Onberispelijk
Bedrijven en instellingen kunnen het predicaat weliswaar zelf aanvragen, maar uiteindelijk bepaalt alleen de koning of de titel ook echt wordt verleend. En dat oordeel wordt pas geveld na een uitgebreid onderzoek. Zo moet bijvoorbeeld de bedrijfsvoering onberispelijk zijn en de bestuursleden en commissarissen moeten 'te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn'.

Het nieuws werd woensdag officieel bekendgemaakt door de commissaris van de koning Wim van de Donk. Overigens is 'Royal Swinkels Family Brewers' niet de enige koninklijke bierbrouwer. Grolsch in Enschede heeft ook al een kroontje.

'Dat kroontje betekent heel wat'
Directeur Jan-Renier Swinkels van Swinkels Family Brewers spreekt over een bijzondere dag. "Dat kroontje dat wij krijgen, betekent wel iets voor ons. Dat is een bevestiging dat wij een prachtig bedrijf hebben, vooral voor de familie en onze medewerkers betekent het heel wat."

Wachten op privacy instellingen...

'Je krijgt het niet zomaar'
Ook commissaris van de Koning Wim van de Donk is trots. "Dit komt niet heel veel voor. Je krijgt het ook niet zomaar. Er wordt ruim onderzoek naar gedaan. Klopt het wel echt driehonderd jaar bijvoorbeeld? Maar als je als bedrijf diepgeworteld bent, kan je hoog groeien. Dat heeft dit bedrijf wel laten zien."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.