Hondenbelasting in Tilburg en Breda het hoogst, merendeel gemeenten heeft blaftax al afgeschaft

27 maart 2019 om 11:10
Foto: Flickr - srietzke
Foto: Flickr - srietzke
Heb je een hond dan ben je in Tilburg en Breda veruit het duurst uit als het gaat om de hondenbelasting. In Tilburg betaal je 107,86 euro belasting voor één hond en in Breda 104,55 euro. Ook in Veldhoven ben je met een bedrag van 84,18 euro duur uit als het gaat om de 'blaftax', zoals de belasting in de volksmond wordt genoemd.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

De top vijf in onze provincie met de hoogste hondenbelasting wordt compleet gemaakt door Den Bosch (83,64 euro) en Eindhoven (77 euro).

In steeds meer gemeenten wordt de hondenbelasting juist afgeschaft, zo blijkt uit onderzoek van COELO, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. Zo betaal je in onze provincie sinds dit jaar geen hondenbelasting meer in Baarle-Nassau en in Sint-Michielsgestel.

Ook in de nieuwe gemeente Altena betalen inwoners geen belasting meer voor hun viervoeter. In de gemeenten Werkendam en Woudrichem, die samen met Aalburg opgingen in Altena, betaalden inwoners die belasting vorig jaar nog wel. In totaal heffen 27 van de 62 Brabantse gemeenten nog wel belasting voor het bezit van een hond.

Wachten op privacy instellingen...

De gemeente Tilburg heeft geen plannen om de belasting af te schaffen. Er zijn in het verleden wel discussies over geweest, maar de belasting is gehandhaafd vanwege het principe de vervuiler betaalt, zo laat de gemeente woensdag aan Omroep Brabant weten.

Stijgers/dalers
Vijftien gemeenten in onze provincie hebben de hondenbelasting ten opzichte van vorig jaar verhoogd. Dit gebeurde in Gemert-Bakel het meest fors (+15,3). In Oosterhout (-46,2%) , Bergen op Zoom (-33,3%) en Dongen (-33,3%) daalde de belasting juist aanzienlijk.

In 57 procent van alle gemeenten in Nederland betalen hondenbezitters nog wel hondenbelasting. De reden voor het afschaffen van de hondenbelasting is dat het voor gemeenten lastig is om de belasting te innen. Daarvoor moeten controleurs aangesteld worden en dat maakt het duur.

Hondenpoep
De ‘blaftax’ is een van de oudste belastingen van ons land. De opbrengst hoeft door gemeenten niet specifiek te worden besteed aan het opruimen van hondenpoep.

Er loopt een petitie om de hondenbelasting in Brabant helemaal af te schaffen. Deze is tot nu toe ruim zevenduizend keer ondertekend.

Wachten op privacy instellingen...