Maarten van der Weijden gaat het opnieuw proberen: in juni nieuwe poging Elfstedenzwemtocht

27 maart 2019 om 18:18
nl
Maarten van der Weijden gaat het deze zomer nog een keer proberen: de Elfstedenzwemtocht. Zijn drijfveer is het inzamelen van geld voor kankeronderzoek. Dit doel had hij vorig jaar ook.
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

In de zomer van 2018 probeerde de zwemmer uit Waspik ook al om de Elfstedentocht te zwemmen, toen moest hij na 163 kilometer opgeven. Om dit jaar meer kans te maken is de Elfstedenzwemtocht van 21 tot 24 juni, in plaats van augustus. Van der Weijden geeft aan dat hij moeite had met de nachten en in juni zijn deze korter. Nog een voordeel is dat het water in juni relatief koud en de waterkwaliteit beter is.

'Helemaal gek geworden'
Zijn vrouw Daisy schrok wel toen hij dit nog een keer wilde doen. "Ik zei dat hij helemaal gek was geworden." Van der Weijden gaf al snel aan dat hij deze tocht nog een keer wilde zwemmen en dat nam zijn vrouw serieus. "Hij was nog niet eens opgedroogd. Ik dacht wel meteen dit moeten we serieus nemen, want dit blijft wel even in zijn hoofd spoken."

Van der Weijden wil dit jaar 3000 mensen de kans geven om mee te zwemmen. Hij vertrekt vanuit Leeuwarden en als hij in Stavoren aankomt kunnen meezwemmers aanhaken.

Kankeronderzoek
Het geld dat de zwemmer ophaalt met de Elfstedenzwemtocht gaat naar kankeronderzoek. Vorig jaar was dit ook het geval, toen haalde hij ruim vijf miljoen euro op. “Met mijn tocht van vorig jaar heb ik twaalf onderzoeken naar kanker kunnen financieren. Maar ook vorig jaar overleden weer tienduizenden mensen aan kanker, dus blijft onderzoek hard nodig."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.