Natuurgenezer Klaus Ross heeft geen idee waardoor drie van zijn patiënten zijn overleden

KREFELD - Klaus Ross heeft geen idee hoe of waardoor drie patiënten van hem na zijn behandeling in 2016 zijn overleden. Dat zei De Duitse natuurgenezer vrijdag voor de rechtbank in Krefeld. Justitie verwijt hem de dood van drie patiënten, onder wie een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg.

Ross behandelde in zijn kliniek in Bracht, net over de grens bij Roermond, Nederlandse kankerpatiënten met de stof 3-broompyruvaat (3-BP). Dit preparaat was in 2016 niet goedgekeurd als geneesmiddel, maar de toepassing was in het algemeen niet verboden.

Twee vrouwen en een man, onder wie een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg, stierven eind juli 2016 aan een overdosis. Veroorzaakt door een onnauwkeurige weegschaal, aldus justitie. Volgens Ursula Bissa, de advocaat van Ross, was er niks mis met de weegschaal. Hoe het kan dat de patiënten een dodelijke overdosis kregen, snapt Ross ook niet. “Ook ik wil dit graag weten”, bezwoer hij.

LEES OOK:Vrouw (43) overleed na alternatieve kankerbehandeling, Klaus Ross aangeklaagd voor dood door schuld

Geen wetenschappelijk bewijs
Ross bestelde in totaal honderd gram van het middel tussen eind 2015 en juli 2016. Hij snapt niet hoe het zo ernstig kon misgaan, omdat hij de maanden daarvoor zonder problemen of noemenswaardige bijwerkingen met het middel gewerkt had.

De Amerikaanse leverancier van het middel weigert een verklaring af te leggen, aldus Bissa. Het was Ross wel opgevallen dat de laatste leverantie van de stof 3-BP in een andere verpakking zat. Mogelijk was er iets mis met de geleverde waar, denkt Ross. Dat is wellicht niet meer na te gaan, omdat de natuurgenezer de laatst geleverde 3-DB heeft teruggegeven aan de leverancier. Iets waar hij nu spijt van heeft, zei hij.

LEES OOK:Klaus Ross kan in Duitsland niet worden vervolgd voor moord

Ross benadrukte voor de rechtbank dat hij patiënten altijd voorhield dat 3-DB zich in een experimenteel stadium bevond. Er was geen wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan. Ross geloofde in het middel omdat het weinig bijwerkingen leek te hebben.

Hij wees erop dat de mensen die een beroep op hem deden, uitbehandelde kankerpatiënten uit Nederland waren. “Ze waren opgegeven maar omdat ze hoop bleven houden, hielp ik hen”, zei Ross “Ik beloofde hen nooit genezing, wel het terugdringen van de kanker”, zei hij.

De zaak wordt vrijdag 5 april vervolgd. Dan gaat het vooral om de weegschaal, die door deskundigen zal worden getest. Daarna volgen nog acht zittingsdagen.