Video

Kakhi Jordania mag FC Den Bosch niet overnemen, club gaat in hoger beroep tegen KNVB

30 maart 2019 om 10:48
nl
FC Den Bosch gaat in hoger beroep tegen de licentiecommissie van de KNVB. Die commisie heeft een streep gezet door de overname van FC Den Bosch door de Georgiër Kakhi Jordania.
Geschreven door

Jordania wil grootaandeelhouder worden met 99,6 procent van de aandelen. Vorige zomer sloten de club en de beoogd eigenaar - onder voorbehoud van goedkeuring door de KNVB - een voorlopige koopovereenkomst.

Wereldkundig
FC Den Bosch kreeg het slechte nieuws vrijdag van de KNVB te horen. Maar omdat de club die avond in actie moest komen - de ploeg van Wil Boessen wachtte de topper tegen koploper FC Twente - besloot de clubleiding het besluit pas zaterdagochtend wereldkundig te maken.

FC Den Bosch verloor de wedstrijd tegen FC Twente overigens met 1-0.

'Alles aan gedaan'
FC Den Bosch laat weten dat de club er van haar kant alles aan heeft gedaan om het overnameproces op een soepele en zorgvuldige wijze te laten verlopen. "Gevraagde informatie is door club en door Kakhi Jordania aangeleverd."

Al op 24 juli 2018 werd een voorlopige koopovereenkomst gesloten. De licentiecommissie van de KNVB moet haar fiat geven als iemand meer dan 25 procent zeggenschap wil krijgen binnen een voetbalclub. De commissie stelde het besluit over FC Den Bosch de afgelopen maanden meerdere keren uit.

Bedrijfsschade
De club geeft aan dat het lange uitblijven van de beslissing van de KNVB geleid heeft tot flinke bedrijfsschade, onder meer omdat bedrijfsprocessen stilliggen. Ook was de club genoodzaakt om woensdag alle relevante contracten voorlopig op te zeggen. Volgens de voetbal-cao moeten aflopende contracten van spelers en trainers voor 1 april opgezegd of verlengd worden. "Vanuit menselijk oogpunt vond de clubleiding het onverantwoord - en op z’n minst onwenselijk - werknemers nog langer in onzekerheid te laten", laat een woordvoerster in een persbericht weten.

Verklaring licentiecommissie
Waarom de voetbalbond geen goedkeuring wil geven aan de overdracht van de aandelen, maakt de clubleiding niet bekend. Op de site van de NOS staat een toelichting van de licentiecommissie. "Het is de BVO die moet aantonen dat buiten twijfel staat, dat gelden die gebruikt worden een legale herkomst hebben en er geen risico is dat ze verband houden met illegale activiteiten. FC Den Bosch is naar het oordeel van de licentiecommissie hierin onvoldoende geslaagd."
En verder: "Dat betekent niet per se dat de licentiecommissie heeft geconcludeerd dat gelden van Khaki Jordania voortvloeien uit illegale activiteiten."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.