OM eist twee jaar cel voor handel in hard- en softdrugs

1 april 2019 om 17:29
nl
Bas van A., een van de leiders van een groep uit Valkenswaard die wordt verdacht van de handel in hard- en softdrugs, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt 42 maanden de cel in, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. De strafeis valt lager uit dan eerst gepland, omdat de strafzaak al meer dan 2,5 jaar loopt.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Eind 2012 werden de eerste verdachten van de grote groep al opgepakt, maar ze werden in de tussentijd vrijgelaten in afwachting van de behandeling van de zaak. Ze hielden zich bezig met de invoer van apaan, een verboden grondstof voor amfetamine. Het OM maakt onderscheid in twee type leden. De leiders die veel geld met de handel verdienen en veel risico namen. En groepsleden die incidenteel een bijdrage leverden aan de handel in de drugs.

De leiders worden ook verdacht van het witwassen en het faciliteren en organiseren van drugstransporten. Zij zouden lid zijn van een internationaal opererende criminele organisatie.

Naast Bas van A. had de groep nog een leider. Tegen Sjaak van P. eist het OM dezelfde straf. Ook hij moet 42 maanden zitten waarvan 18 maanden voorwaardelijk.

Drugscrimineel Rene K zat al 8,5 maanden in de cel voor deze zaak. Die straf mag van het OM worden afgetrokken van de eis van 42 maanden.

Financier
Maikel van H. was actief als financier van de operatie. Zijn rol binnen de criminele drugsorganisatie was kleiner dan die van Bas van A, Sjaak van P en Rene K. "maar zonder financiering hadden ze de drugshandel niet op kunnen starten", meent het OM dat daarom een celstraf van twee jaar voorwaardelijk eist.

Ook tegen Alwin van A. is twee jaar voorwaardelijke celstraf geëist. In twee-eenheid met Van H. regelde hij de financiën.

Tegen de andere verdachten zijn werkstraffen en/of boetes geëist.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.