Video

Yesenia wil vrouwen aan de plastuit krijgen: 'Het is heel discreet en hygiënisch'

2 april 2019 om 12:19
nl
Je plas ophouden, omdat de wc te vies is of de wachtrij te lang. Of omdat er simpelweg geen toilet in de buurt is. Voor veel vrouwen is het herkenbaar. Yesenia de Winter uit Uden kent het gevoel in ieder geval wel. Zij heeft daarom een missie: vrouwen staand laten plassen met de UIXI.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

UIXI spreek je als ‘whiksie’. De plastuit komt uit Mexico. De naam komt van het woord ‘uixiar’. Dit betekent plassen in Maya. Yesenia ontdekte ‘m na een lange zoektocht. Haar dochter wilde op school niet naar de wc omdat ze die niet schoon vond. Na meerdere blaasontstekingen was de Udense het zat en ging ze op zoek naar een goede plastuit.

Een papieren en siliconen versie bleken niet de oplossing. De eerste deed pijn en was maar één keer te gebruiken. De tweede vond Yesenia lastig schoon te maken en niet goed aansluiten. Maar nadat dochter Gabriëla de UIXI uit Mexico kreeg opgestuurd, kwam ze blij thuis.

'Discreet en hygiënisch'
Haar moeder was ook enthousiast en verkoopt de plastuit nu online. “Het is gewoon heel discreet en hygiënisch”, zegt zij. “Je broek hoeft niet meer naar beneden.” De UIXI is gemaakt van polymeren. Hierdoor blijven er volgens haar geen restjes en geuren achter en kunnen bacteriën zich niet hechten.

Om vrouwen kennis te laten maken met de UIXI kunnen ze die komend weekend uitproberen bij de Halfvastenfeesten in Zeeland. “We creëren daar een plekje met een rode loper. We gaan het taboe doorbreken. De meeste vrouwen hebben een negatieve ervaring met plassen op festivals, maar wij gaan er een positieve van maken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.