Video

Tijmen (22) maakte een Nachtwacht van theeblaadjes: 'Ik wilde het echt groot aanpakken'

3 april 2019 om 20:30
nl
Elk vrij uurtje besteedde hij er de afgelopen twee maanden aan, maar dan heb je ook wat. De 22-jarige Tijmen uit Zundert maakte van theeblaadjes zijn eigen Nachtwacht, of de Theewacht zoals hij hem zelf noemt. "Op een gegeven moment was ik er echt wel klaar mee, maar als je ergens aan begint moet je het ook afmaken."
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

"Ik was op mijn werk wat drinken halen toen een theezakje kapot ging. Van de blaadjes die eruit kwamen kon ik een figuurtje leggen. Toen dacht ik: dat kan ik ook in het groot doen."

2 bij 2,5 meter
Die ingeving leidde tot het plan om mee te doen aan een wedstrijd van het Rijksmuseum Alle Rembrandts van het Rijksmuseum. "Ik had het al eens met een zelfportret gedaan, ik wilde het nog een keer echt groot aanpakken." En groot werd het kunstwerk: met 2 bij 2,5 meter niet heel veel kleiner dan het origineel.

Tijmen: "Ik moest eerst op zoek naar een ruimte waar ik dit kon doen. Daarna ben ik langsgegaan bij een theeplanter in Zundert. Hij is de enige theeplanter in heel Europa. Hij wilde graag meewerken."

Bekijk de video en lees daarna verder.

En toen begon het harde werk. "Eerst heb ik alle blaadjes vermalen, gewoon met een blender. Toen heb ik van behangpapier een mal gemaakt. Elke persoon heb ik getekend en uitgesneden met een stanleymes. Die bevestig je dan aan het doek en je brengt de lijm aan. Dan strooi je de thee erover heen."

Monsterklus
Het was een monsterklus, geeft hij toe. En dat terwijl Tijmen niet eens een kunstenaar is, maar een civiel ingenieur. "Ik ben wel een liefhebber van Rembrandt. Tijdens mijn opleiding heb ik heel veel kunsthistorie gehad. Vooral het licht- en donkereffect van de Nachtwacht vind ik heel indrukwekkend. En ik vind het mooi dat hij er een aantal geheime codes in verwerkt heeft."

De Theewacht bevat net als het schilderij van de grote meester een aantal geheime codes. "Ik zal één tip weggeven. Als je hem in de spiegel bekijkt, dan kan een van de codes niet missen."

Wedstrijd
Vorige week leverde Tijmen zijn meesterwerk in. In mei hoort hij of hij door is naar de volgende ronde. De winnaars mogen hun kunstwerk laten zien tijdens een tentoonstelling in het museum.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.